Türkiye daha muhalefetin yenilgi krizini üzerinden atamadığı mayıstaki genel seçimlerden sonra yerel seçim gündemine kilitlendi.
Muhalefette adaylık yarışı hız kazandıSeçmen yaklaşık 6 ay sonra, 31 Mart'ta bu kez yerel yöneticilerini seçmen için sandık başına gidecek.
Muhalefet bloğunda bir yandan parçalanma bir yandan adaylık yarışı hız kazandı.
Akşener’den büyükşehirlerde aday çıkartma kararıBu kapsamda İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 26 Ağustos'ta yaptığı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na sert ifadeler kullandığı konuşmasında seçime kendi adayları ile gireceklerini duyurdu.
Bu açıklamanın ardından muhalefetteki adaylıklar için de isimler kulislerde dillendirilmeye başlandı.
Bu kapsamda İyi Parti'den gelen "büyükşehirlerde de aday çıkartacağız" çıkışından sonra bu şehirlerde aday gösterilecek isimler netleşiyor.
İyi Parti'nin büyükşehirlerde çıkaracağı adaylarBuna göre İyi Parti'nin CHP'ye karşı aday çıkartacağı iller ve öne çıkan adaylar:
Ankara'da Adnan Beker
İstanbul'da Buğra Kavuncu
İzmir'de Ümit Özlale
Antalya'da Nesrin Ünal
Hatay'da Gökhan Zan
Bolu'da Tanju Özcan
Eskişehir'de Nebi Hatipoğlu
Yalova'da ise seçime Muharrem İnce ile ittifak kurulacak ittifakla girilecek.
İYİ Parti ne zaman kuruldu?İYİ Parti, 25 Ekim 2017 tarihinde Meral Akşener liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "İYİ Parti" şeklindedir. Simgesi güneş ve parti isminin Kayı boyu bayrağından esinlenilerek yazılmasıdır. TBMM'de 44 milletvekili ile grubu bulunmaktadır. Genel başkanı Meral Akşener'dir.
Parti, Milliyetçi Hareket Partisi'nden (MHP) ayrılan tanınmış isimler tarafından kurulmuştur. Partinin kurucusu ve genel başkanı Meral Akşener ile ilk genel başkan yardımcısı Koray Aydın, parti kurulmadan önce MHP'nin yönetiminde görev almıştır. MHP'nin 2017 anayasa referandumunda 'Evet' oyu çağrısı ve partinin genel başkanı Devlet Bahçeli'nin yerine başka bir genel başkan getirmek için düzenlenen bir kurultayın ardından tanınmış MHP üyeleri arasında yeni parti fikri ortaya çıktı. Siyasi yorumculara göre parti genel olarak etnik milliyetçiliğe karşı ılımlı sivil milliyetçiliği desteklemektedir.[26][27] Parti kendisini siyasi yelpazenin merkezinde olarak tanımlar ve Avrupa Birliği ile Türkiye'nin yakın ilişkilere sahip olduğu olumlu bir gündemi savunur, Türkiye'nin Batı Bloku'nun bir parçası olmaya devam etmesi gerektiğini vurgular.[16][19] Üçüncü taraf kaynaklar, partiyi siyasi yelpazenin merkez sağında veya sağ kanadında olarak tanımlamıştır.