Dagens Juridik gazetesinde yer alan habere göre, Afganistan'da Gülen yapılanmasına ait bir okulda müdürlük yaptığı belirtilen 48 yaşındaki ismi açıklanmayan kişinin iade talebi durduruldu.
Haberde Türkiye'nin iade talebinde, "kişinin telefonuna Bylock indirdiğini, Gülen grubuyla bağlantılı bankada hesabı bulunduğunu belirterek terör örgütü olarak tanıdığı FETÖ üyesi olmak suçlaması" yönelttiği belirtildi.
İadesi talep edilen kişi ise savunmasında suçlamaların siyasi olduğunu söyledi. Savunmasında, Bylock uygulamasının herkese açık olduğunu, eğitim faaliyetlerinin tamamen yasal olduğunu ve bankadaki hiçbir işlemin yasa dışı olmadığını kaydeden zanlı, iade edilmesi durumunda işkence görebileceğini iddia etti.
'Türkiye'nin suçlaması İsveç'te suç olarak görülmüyor'Savcı da iade talebine karşı çıkarken mahkeme kararında, okul faaliyetlerinde bulunmanın Gülen yapılanmasıyla bağlantıyı ortaya koysa da Türkiye'nin suç iddiası yaptığı eylemin İsveç'te suç olmadığını belirtti. Savcılık, telefon uygulaması indirmenin ve belli bir bankada hesap açmanın İsveç yasalarında suç sayılmadığını aktardı.
Ayrıca iadesi istenen kişinin 2018'de İsveç'ten sığınma talep ettiği ve bu şahsın o tarihten beri oturma ve çalışma izni olduğu kaydedildi.
Öte yandan, İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde resmi haber ajansı TT'ye yaptığı açıklamada, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine yılbaşından önce izin vereceğini umduğunu ama bundan emin olmadığını söyledi.
Türkiye'nin 2019'dan bu yana 16 kişiyi İsveç'ten talep ettiğini aktaran Linde, "Bunlardan 9'u İsveç'te olmadığı için talep geri çekildi. Yargıtay bunlardan 4'ünün iade edilmemesi gerektiğine karar verdi, 3 kişi de iade edildi." ifadelerini kullandı.
İsveç ile Türkiye arasında bu ülkenin NATO üyeliği için bir memorandum imzalanmıştı. Bu anlaşmada taraflar arasında terör örgütlerine karşı işbirliği konusunda uzlaşma sağlanmıştı.
Kaynak: Euronews