Süleyman ASKERİ/ADANA
Adana'daki casusluk skandalı, şüpheli polislerin itirafları ile yeni boyut kazandı. Polisler Paralelci amirlerinin, dinlenilen herkesin bilgisine şifreyle ulaştığını, savcıları bile dinlettiğini anlattı.
SORUMLU, AMİRLERİMİZ
Paralel medyanın temize çıkarmaya çalıştığı Adana'daki casusluk olayı ile ilgili polislerin savcılık sorgusunda verdiği ifadelerde, şok ayrıntılar ortaya çıktı. Eski Emniyet Müdür Yardımcısı İsmail Bilgin ile Şube Müdürü Ertuğrul Yetkin, mesai arkadaşları tarafından yalanlandı. Polisler her şeyin onların onayıyla yapıldığını anlattı.
ÖZEL ŞİFRELERİ VARDI
Adana'da paralel yapıya yönelik başlatılan tele-kulak soruşturması kapsamında hazırlanan iddianamede ilginç ayrıntılar var. Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen iddianamede polisler, Paralel Yapı'ya bağlı şeflerinin, dinlenecek telefonları, ellerindeki özel şifrelerle öğrendiklerini, hakim ve savcı dinlemelerini de amirlerinin emriyle yaptıklarını itiraf etti.
TELE-KULAKÇI POLİS İTİRAFLARI:
NUMARALARI BİLİYORLARDI
Şüpheli polisler R.K ile M.A;"Bu şifreyle sistemden İMEİ no ya da telefon numarası sorgulayan kişi abone kaydına derhal ulaşabilir. İstihbarat Şube Müdürü ve yardımcısı tüm istihbari yetkilere ve giriş yetkilerine sahiptir."
SAVCI OLDUĞUNU BİLSEYDİM DİNLEMEZDİM
Şüpheli polis memuru F.M.:"Adana Cumhuriyet Savcısı olarak görev yapan M. H. U.nın ismiyle karar aldığımı hatırlamıyorum. Başka bir isimle M.H.U. isimli Savcımızın da dinlendiğini bilmiyordum bilseydim yapmazdım."
TSK'DAN PARALEL AÇIKLAMASI
TSK, "MGK toplantısında, TSK içinde yer aldığı iddia edilen Paralel yapılanmaya yönelik tedbirlerin ele alındığı, bu kapsamda bazı personelin ihraç edileceğine" yönelik haberlerin gerçek dışı olduğunu, işlemlerin rutin olduğunu bildirdi.
Süleyman ASKERİ/ADANA
Adana'da paralel yapıya yönelik başlatılan tele-kulak soruşturması kapsamında hazırlanıp mahkemeye gönderilen iddianamede ilginç ayrıntılar yer alıyor. Adana Cumhuriyet Başsavcıvekili Ali Doğan'ın hazırladığı iddianamede polislerden bazıları emniyet içindeki paralel dinlemelerin nasıl yapıldığını anlattı. Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen iddianamede şüpheli polisler, Adana'da görev yapan bazı hakim ve savcıları yasadışı şekilde dinlemekle suçlanıyor. Yasa dışı dinlenildiği iddia edilen bazı hakim ve savcılar, iddianamede müşteki olarak yer alıyor.
Tele-kulakçı polislerden itiraflar
İddianamede yer aldığı öğrenilen, polislerin savcılığa verdikleri ifadelerde çok önemli itirafların olması dikkat çekti. Hakim ve savcıların bilgileri dışında dinlenildiği ve bundan haberdar olmadıklarını iddia eden şüpheli eski Emniyet Müdür Yardımcısı İsmail Bilgin ile Şube Müdürü Ertuğrul Yetkin mesai arkadaşları tarafından yalanlandı. Polisler her şeyin onların onayıyla yapıldığını ve her dinlenen kişinin kim olduğunun prosedür gereği mutlaka sorgulandığını anlattı.
"Amirlerimiz kontrol etti"
İstihbarat Daire Başkanlığı tarafından amir konumundaki kişilere verilmiş yetkiler ve şifreler olduğunu vurgulayan R.K ile M.A; "Bu şifreyle sistemden İMEİ no ya da telefon numarası sorgulayan kişi abone kaydına derhal ulaşabilir. Prosedür gereği bu sorgulama yapılır. İstihbarat Şube Müdürü ve yardımcısı tüm istihbari yetkilere ve giriş yetkilerine sahiptir" dediler.
'Hakim ve savcıları dinledik'
2004-2012 yılları arasında Adana İstihbarat Şube Müdürlüğünde görev yapan A.A: "dinlemelerde bazen hiç suçu olmayanların da dinlenebiliyordu. Çalıştığımız birim esas itibariyle istihbarat birimi olduğundan öncelikle suç işleyenlerin belirlenmesi tespiti amacına yönelik önleme amaçlı dinlemeler yapılmaktadır. Bu dinlemelerde bazen hiç suçu olmayan insanlar da dinlenebilmektedir. Bunun sebebi alınan yanlış istihbarat bilgileri olabilir. Bir hakim savcının suç örgütleri içinde yer alacağı düşüncesiyle onların bilinçli bir şekilde dinlenmesi söz konusu olamaz. Biz kurum olarak önleme dinlemelerinin gerekliliğine, faydasına inandığımız için evrakın sürüncemede kalmaması amacıyla bazen de kontrol etmeden evrakları imzaladığımız olmuştur"
Üstlerimizin haberi vardı
İstihbarat Şube Müdürlüğü Teknik Operasyon Büro Amirliği'nde görev yapan R.K ile M.A hiçbir evrakın içeriğini ve mahiyetini bilmediklerini ifade ederek dinlemelerin çok dar bir kadro içinde yapıldığını söyledi. İçerin ve teknik detaylarla ilgili hiç bir bilginin kendileriyle paylaşılmadığını anlatan şüpheliler, "İstihbarat şubeye bağlı bürolarda Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı tarafından verilmiş yetkiler ve şifreler vardır. Genelde de amir konumundaki kişilere verilir. Bu şifreyle sistemden İMEİ no ya da telefon numarası girdiğinde sorgulayan kişi bu İMEİ veya telefon numarasının abone kaydına derhal ulaşabilir. Prosedür gereği bu sorgulamanın da yapıldığını biliyorum. Dinleme yetkisi olan görevlilerin odaları ayrıdır. O odalara o görevliler haricinde kimse giremez parmak iziyle o odalara giriş çıkış yapılır. Hasbelkader giren olsa bile bilgisayarlar o kişilere özel şifrelidir açamazlar. İstihbarat Şube Müdürü ve bir yardımcısı varsa tüm istihbari yetkilere ve giriş yetkilerine sahiptir" dedi.
Şok ifade şok itiraf
Hakim ve Savcıların dinlendiği dönemde Adana İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde görevli olan şüpheli A.Ş: "Çalıştığım süre içinde İstihbarata Karşı Koyma büronun (G büro) amiri Aytaç Akyol, Şube Müdürü İsmail Bilgin, Şube Müdür Yardımcısı Ertuğrul Yetkin ve yine dinlemeyle ilgili Teknik Büro Amirimiz Aytaç Akyol ile yardımcısı Komiser Fevzi Mert idi. Ben sadece kulaklık takıp konuşmaları dinlemekten sorumluydum. Bundan öncelikle büro amirlerimiz Fevzi Mert, Aytaç Akyol ve Şube Müdürümüz İsmail Bilgin'in bilgisi olur. Onlardan gelen talimatlarla işlem yaparım. Onların emriyle bu işlemleri yaparım. Onlar şu talepte bulunun der Abdullah Karaca da hazırlar. O yoksa ben ya da Hasan Serçe hazırlar. Bu taleplerle belli bir süreçten sonra karar alınır. Dinlemeye geçilir. Dinlemeyi de ben, Hasan Serçe ya da olmadığımızda Abdullah Karaca yaptı."
Savcı olduğunu bilseydim dinlemezdim
Hakim ve savcılara yönelik yasadışı dinlemelerin yapıldığı tarihlerde İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde Büro Amir Yardımcısı olarak görev yapan şüpheli F.M.: "Görevli polis memuru bir rapor hazırlar ve paraf atarlar, bu raporu hiyerarşik olarak Şube Müdürü, Şube Müdür Yardımcısı, Büro Amiri, varsa Büro Amir Yardımcısı ve en altta da istihbaratta görevli polis memurları paraflarlar. Adana Cumhuriyet Savcısı olarak görev yapan M. H. U.nın ismiyle karar aldığımı hatırlamıyorum, başka bir isimle aldığımız kararda M.H.U. isimli Savcımızın da dinlendiğini bilmiyordum bilseydim yapmazdım" dedi.