CIA'in çocukları izlemek ve yönlendirmek için kullandığı ortaya çıkan oyun sayesinde, çocuklar gerçek hayat, kendi inanç ve kültüründen koparılıyor. Siyah derili insanları suçlu gösteren oyun sinsice hazırlanmış tuzaklarla dolu. Oyunu yakından tanıyan uzmanlar aileleri uyarıyor: Pokemon Go evlatlarınızı sizden çalar.
AİLELER DİKKAT: AMAÇ ÇOCUĞUNUZ ÇALMAK
Dün medyasının Pokeman GO rezaletini tanıtmayı görev edinmiş durumda. CIA gibi ahlaku00ee hiçbir değeri olmayan örgütler, bu oyun sayesinde ceplere sızıp çocuk ve gençleri kontrolü altına alıyor. Hipnoz ve iğfal edici yönü nedeniyle uzak durulması istenen oyunun gençleri esir etmesi ve ahlaki değerlerden uzaklaştırmasından endişe ediliyor. Hem de hiç masraf yapmak bir yana milyarlarca dolar kazanarak batılı satanist güçler, bu oyun sayesinde hem kullanıcıların tüm bilgilerine ulaşıyor, hem de oyunu yükleyenleri istediği anda istediği yere yönlendirebiliyor.
OYUN DEĞİL TUZAK BOMBASI
Oyunun tehlikelerine dikkat çelen analizlerde birçok ülkedeki problemler ve tehlikeli kullanımlara misaller verilerek tehlikenin korkunç boyutlarına dikkat çekildi. Bir internet bloğu sözcüsü "Bu oyun çocuklar arasında oldukça popüler ve bu nedenle onlara zarar vermek isteyen biri tarafından rahatlıkla kullanılabilir. Bu tip oyunları yaparken oyun şirketlerinin genç oyuncuları göz önüne almaları ve yaptıkları uygulamanın onları tehdit altında bırakmayacağından emin olmaları gerekir" şeklinde bir tespitte bulundu.
HİÇ BİR ŞEY TESADÜF DEĞİL
Oyun sadece CIA gibi uluslararası istihbarat örgütlerine hizmet etmiyor. Bir çizgi filmden uyarlanan "Pokemon GO" adlı artırılmış sanal gerçeklik oyununu, forumlar ya da resmi satış mağazası dışındaki kaynaklardan yükleyen kullanıcıların, "droidjack" olarak adlandırılan bir "arka kapı" yazılımıyla telefonlarındaki bilgileri çalınmaya da açık hale geliyor. Kısa sürede sosyal medya kanalları ve televizyonları da etkisi altına alan oyunun bu kadar hızlı popüler hale gelmesi, Kit Daniels'in raporlarına göre tesadüf değil. Oyun, oyuncusunun kamera ve jiroskopuna ulaşarak "gerçek dünyada evinde veya ofisinde Pokemon yakalaması" şeklinde oynanıyor.
CIA UYGULAMAYA BİR TUŞ KADAR YAKIN
"Artırılmış gerçeklik" uygulamalarının son örneği olan ve CIA'ın son numarası Pokemon GO, oyuncularının telefonlarının kamera ve gerçek lokasyonlarına bir "ekle" tuşu kadar yakın. Geliştirici şirket Niantic ve kurucusu John Hanke daha önce CIA için In-q-Tel şirketinde Google Earth'ü geliştirmek için sermaye fonu kullanmış. In-Q-Tel Koyhole, 3D görüntülerle coğrafi verilerin analizlerini uydu yardımıyla alıp, binaların gerçek görüntülerini çıkarmış. Şirket "ABD İstihbarat Topluluğu görevlerini desteklemek için yenilikçi teknoloji çözümleri geliştiren bağımsız stratejik yatırım firması" olarak tanımlanıyordu.
KULLANICILAR 'MASRAFSIZ AJAN' OLUYOR
Pokeman GO, milyonlarca cep telefonu kullanıcısını "derinlemesine inceleyerek emperyal robot"a çevirecek şekilde tasarlanmış. Oyunu indirenler farkında olmadan casusa dönüşerek bölgelerindeki bilinmeyen ev, iş yeri veya geçitlerin bilgilerini merkeze gönderiyor. Bununla birlikte Gmail ile kayıt olanların bütün maillerini okunabiliyor. Zaten kullanıcılar Nintendo hesabına sahip değilse otomatikman Gmail ile kaydoluyor. Siber güvenlik uzmanı Adam Reeve'e göre, oyunu Gmail hesapları ile oynayan kullanıcılar farkında olmadan uygulamanın Google hesaplarına da tam erişim sağlamasına da izin veriyor.
'PROVAKATİF EYLEMLER' İÇİN TASARLANDI
Oyunla ilgili uzmanlar değerlendirme yaparken, atlanan bir detay daha var. Bu oyunun, oynayanları istediği yerlerde toplama gücü bulunuyor. Oyun mesela "Gezi Parkı'nda çok sayıda Pokemon olduğu iddiası ile binlerce kişiyi o bölgeye, gösterilerin olduğu zamanda çekebilir. Aynı şekilde tam tersine, bomba patlatılacak bir bölgeye çoğunluğunu çocuk ve gençlerin oluşturacağı yüzlerce kişiyi de çekebilir. Nihayetinde programı kontrol eden firma, takipçi kitlenin hareketlerini de yönlendirebilecek ve takip edebilecek.
GÜVENLİK AÇIĞINA GÜLDÜREN AÇIKLAMA
Niantic söz konusu güvenlik açığı ile ilgili yaptığı açıklamada, sorunu kodlama hatası olarak nitelendirdi. Bilinçli açığın başta CIA olmak üzere kötü niyetli yapıların içeri sızması için bilinçli bırakılmış bir eylem olduğu dile getiriliyor. YENİ SÖZ GAZETESİ