Hükümet, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) planlanan "bağımsızlık" referanduma üç gün kala, Irak ve Suriye'ye yönelik sınır ötesi operasyon yetkisinin 1 yıl uzatılmasına ilişkin tezkeresini dün kritik rötuşlarla TBMM Başkanlığı'na sundu.
Tezkerede, yetki talebinin gerekçeleri arasına bağımsızlık referandumuna yönelik "Türkiye'nin güney kara sınırlarına mücavir bölgelerde yaşanan ve hiçbir meşruiyeti olmayan tek taraflı bölücü gişimler" ile "Türkiye'nin milli güvenliğine yönelik ayrılıkçı hareketler" ifadeleri eklendi.
Astana sürecinin de eklendiği metinde 2016'da kabul edilen tezkerede yer alan Suriye rejimine yönelik sert ifadeler yer almadı. Tezkerenin Suriye bölümündeki terör örgütleri arasında DAEŞ'in yanı sıra PKK/PYD-YPG de sıralandı.
Kabine üyelerinin elden imzaları alınarak dünkü MGK ve Bakanlar Kurulu toplantıları öncesinde Meclis'e gönderilen tezkere, AK Parti'nin başvurusu doğrultusunda bugün 16.00'da olağanüstü toplanacak TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek. CHP ve MHP de tezkereye destek açıklamaları yaptı.
'TEHDİT DEVAM EDİYOR'
Başbakan Binali Yıldırım'ın imzasıyla TBMM'ye sunulan tezkerede, referandum açıkça dile getirilmedi. Ancak referandum ile olası sonuçlarına yönelik ifadeler kullanıldı. "Türkiye'nin güney kara sınırlarına mücavir bölgelerde yaşanan gelişmeler ve süregiden çatışma ortamının milli güvenliğimiz açısından taşıdığı risk ve tehditler artarak devam etmektedir" denilen tezkerede Türkiye'nin, Irak'ın toprak bütünlüğünün, milli birliğinin ve istikrarının korunmasına büyük önem atfettiği ebirtilerek "Diğer taraftan, Irak'ta PKK ve DEAŞ unsurlarının varlığını sürdürmesi, etnik temelli ayrılıkçılığa yönelik girişimler, bölgesel barışa, istikrara ve ülkemizin güvenliğine doğrudan tehdit oluşturmaktadır. PKK/PYD-YPG ve DAEŞ başta olmak üzere Suriye'de mevcudiyetini sürdüren terör örgütleri, ülkemize yönelik eylemlerini sürdürmektedir" değerlendirmesinde bulunuldu.
KAYNAK: MİLLİYET