Türkiye - Suriye sınırında bulunan ve binlerce militanın yerleştirildiği İdlib'te hareketli günler yaşanıyor. Bölgeden gelen haberlerde Suriye ordusunun çok yakında silahlı grupların elinde kalan bu son büyük bölgeyi de almak için operasyon başlatacağı belirtiliyor.
İdlib neden önemli? İdlib'te kimler var?Suriye'de 2011 yılında başlayan iç savaşta silahlı çatışmaların neredeyse ilk yaşandığı yer İdlib şehri. 2015 yılından bu yana tamamen muhaliflerin kontrolünde olan şehir bazı öngörülere göre Suriye'de birçok ülkenin dahil olduğu savaşın son düğümü. İdlib'deki silahlı militan sayısının 70 bin olduğu iddia ediliyor.
Bölgede varlık gösteren gruplar arasında El Nusra bağlantılı Heyet Tahrir'uş Şam (HTŞ). Ahrar-uş Şam, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO, Feylak eş-Şam, Mücahitler Ordusu, Nureddin Zengi Hareketi.
Astana görüşmelerinde ilan edilen çatışmasızlık bölgelerinden biri olarak, İdlib Türkiye'nin kurduğu 12 kontrol noktasına ev sahipliği yapıyor. Bu kontrol noktalarının amacı, silahlı gruplar ile Suriye ordusu arasındaki çatışmasızlık halinin sürmesini sağlamaktı. Gelinen noktada Türkiye, İran ve Rusya ile birlikte Astana'nın üç garantör ülkesinden biri olarak, İdlib'deki silahlı gruplar üzerinde kritik bir rol ve konuma sahip.
İdlib'teki sivil sayısı
İdlib'de şu an 3 milyondan fazla sivil olduğu ileri sürülüyor. Birleşmiş Milletler ise olası bir İdlib operasyonunun 700 bini aşkın kişinin Türkiye sınırına kaçmasına yol açacağı uyarısında bulundu.
Rusya Akdeniz'de hazır bekliyor
Rusya'nın ise Suriye'deki iç savaşa Beşar Esad lehine müdahil olduğu 2015'ten bu yana en büyük askeri çıkarmayı yaparak, Akdeniz'e cruise füzeleri ile donatılmış 10 gemi ve iki denizaltı gönderdiği belirtildi.
Fransa ve ABD'nin kimyasal kozu
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Suriye yönetiminin İdlib'de kimyasal veya biyolojik silahla saldırı düzenlemesi halinde Washington'ın güçlü bir tepki vereceğini söylemişti. Eski sömürgeci Fransa'nın cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Şam yönetiminin kimyasal silah kullanması halinde Suriye'de yeni hava saldırıları düzenlemeye hazır oldukları yönünde bir açıklama yapmıştı.
Rusya'nın bu iddialar karşısında ABD, Fransa ve İngiltere'nin Suriye yönetimine karşı bir müdahalesini tetiklemek için sahte kimyasal saldırı planladığını açıkladı. Bu konuda istihbarat aldığını duyuran Rusya, özel bir İngiliz askeri şirketi olan Olive'in rehberliğinde zehirli maddeleri kullanabilmek için eğitilen bir grup militanın İdlib'e vardığını duyurdu.