Uraloğlu İstanbul'daki dev proje için tarih verdi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Uluslararası Yol Federasyonu Dünya Kongresi'ne katıldı. Bakan Uraloğlu, İstanbul'daki Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçecek demiryolu projesine ilişkin tarih verdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, IRF Dünya Kongresi’nin açılışında yaptığı konuşmada, 1948’den bu yana IRF’in sürdürülebilir hareketlilik sağlayan yolların ve yol ağlarının geliştirilmesi için çalıştığını vurguladı.

Uraloğlu, “Türkiye Cumhuriyeti olarak bizler de Yollar Türk Milli Komitesi eliyle 1991 yılından bu yana bu prestijli organizasyonun bir üyesi olmaktan gurur duyuyoruz. Hareketliliği Güçlendirmek için Bağlanıyoruz: Herkes için Sürdürülebilir Bir Geleceğin Sağlayıcısı Olarak Yollar teması altında gerçekleştireceğimiz kongremizde; mobilite, dijitalleşme, iklim değişikliği ve yeşil dönüşüm konularını bütün yönleriyle tartışarak, ortak aklın çözümleriyle sektöre büyük katkılar sağlayacağız.” dedi.

'Ülkemiz dev projelere imza attı'

Dünyadaki gelişmelerin Türkiye’nin kilit noktasını teşkil ettiği Orta Koridor'un stratejik önemini bir kez daha ortaya koyduğunu ifade eden Uraloğlu, “Ülkemiz; Orta Koridor'un geliştirilmesi kapsamında, 2017'de faaliyete geçen; Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu, Avrasya Tüneli, Marmaray, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu gibi mega projeleri hayata geçirmiş ve yenilerine de devam etmektedir.” açıklamasında bulundu.

Demiryolu projesine yoğun ilgi

Kalkınma Yolu Projesi’nin Avrupa ülkelerini de yakından ilgilendirdiğini vurgulayan Bakan Uraloğlu, “Kalkınma Yolu Projesi ile Irak’taki FAV Limanı'ndan Londra'ya kadar kara ve demir yolu ile Avrupa'nın her ülkesine kesintisiz ulaşım sağlayacağız. 2030’da tamamlanmasını planladığımız projemiz; Fav Limanı'ndan Türkiye'ye kadar uzanan yaklaşık bin 200 kilometrelik çift yönlü otoyol ve demiryolu inşasını içeriyor. Ülkemizde Kalkınma Yolu koridoru ile ilişkili, Ovaköy'den Edirne'ye kadar uzanan 2 bin 94 kilometrelik güzergâhta demiryolu ve bin 923 kilometrelik güzergâhta karayolu altyapısını geliştirmekteyiz. Burada yeri gelmişken belirtmek istiyorum ki Kalkınma Yolu Projesi’nin en önemli güzergâhlarından birisi olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçecek demiryolu projesine; uluslararası kredi kuruluşlarının yoğun bir ilgilerinin olduğunu memnuniyetle görmekteyiz. Özellikle Dünya Bankasının yakın ilgisini ifade etmek isterim. 2025 yılının ilk aylarında bu projenin yapım sürecine başlanması hususunda somut adımlar atacağımızı söyleyebilirim.” dedi.

'81 ilimizin 77’si birbirine bölünmüş yollarla bağlı'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye’yi çok modlu taşımacılık altyapısı sunan uluslararası bir lojistik merkeze dönüştürdüklerini söyleyen Uraloğlu, “Ülkemizin dört bir yanında doğu-batı, kuzey-güney demeden ülkemizi baştanbaşa yüksek standartlı yol ağıyla donattık. Bugün toplam 68 bin 494 kilometrelik karayolu ağımızın 29 bin 590 kilometresi bölünmüş yol ağından oluşuyor ve 81 ilimizin 77’si birbirine bölünmüş yollarla bağlı. 2002 yılında bin 714 kilometre olan otoyol ağımızı da son 22 yılda yapılan 2 bin 82 kilometre ile birlikte 3 bin 796 kilometreye yükselttik.” şeklinde konuştu.

'Yıllık toplam 197 milyar 492 milyon lira ekonomik fayda sağlıyoruz'

Kuzey Marmara Otoyolu ve Yavuz Sultan Köprüsü’nün yanı sıra Avrasya Tüneli, Osmangazi Köprüsü ve İstanbul- İzmir Otoyolu, 1915 Çanakkale Köprüsü, Ankara- Niğde Otoyolu gibi mega karayolu projelerini kamu-özel iş birliğiyle kısa sürede tamamlayarak hizmete sunduklarını söyleyen Uraloğlu, “Şu anda bölünmüş yollarımızın uzunluğu toplam yol ağımızın yüzde 43’ünü oluşturmasına karşın, bütün yol ağımızda hareket eden trafiğin yaklaşık yüzde 83’üne hizmet veriyor. Bölünmüş yollarımızda seyahat eden vatandaşlarımız yıllık 739 milyon saat zaman ile yaklaşık 2 milyar 437 milyon litre akaryakıt tasarruf etmekte. Seyahat süresindeki kısalmalardan yaklaşık 113 milyar 870 milyon lira işgücü tasarrufu, akaryakıttan ise yaklaşık 83 milyar 622 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 197 milyar 492 milyon lira ekonomik fayda sağlıyoruz. Son 22 yılda yapılan yatırımlarla trafik kazalarında 100 Milyon taşıt-kilometre başına hayatını kaybeden kişi sayısında da yüzde 77 azalma olduğunu görüyoruz.” dedi.