Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları;
Bugün ülkemizin için önemli bir adım atıyoruz. Bugün Kanal İstanbul için ilk köprüsünün temelini atıyoruz. Bugün Türkiye'nin kalkınma tarihinde yeni bir sayfa açıyoruz. Rahmetli Menderes, Rahmetli Özal, Rahmetli Erbakan, Demirel gibi sembol isimlerin ruhlarını bir kez daha şad ediyoruz.
Kanal İstanbul projesini bundan 11 yıl önce milletimizle paylaşmıştık. İç ve dış badireler sebebiyle ilerlemesi gecikti. Kanal İstanbul projesinin ilk köprüsünün temelini atıyoruz.
Z kuşağı gençlerimize sesleniyorum. Bakınız bütün bu olanlar bitenler 19 yıl, 20 yıldır bu ülkede iktidarda olanlar bizler neleri gerçekleştirdik, hangi adımları attık. Bunları bilmeniz gerekiyor.
İstanbul Boğazı'nda çok yoğun bir gemi trafiği yaşanıyor. Her geminin boğazdan geçişi şehir için tehlike arz ediyor. Boğaz'dan 1930'lu yıllarda yılda ortalama 3 bin gemi geçiş yapıyordu. Günümüzde bu rakam 45 bine ulaştı. Hesaplamalara göre İstanbul Boğazı'nın güvenli gemi geçiş kapasitesi 25 bindir.
İstanbul Boğazı alarm zilleri vermeye başlayalı çok oldu. Esasen biz Kanal İstanbul'a biz İstanbul'un geleceğini kurtarma projesi olarak bakıyoruz. Her şeyden önce amacımız İstanbul Boğazı ve çevresindeki vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamaktır.
KİME SORULMASI GEREKİYORSA SORULDU
Bu pek çok faydayı aynı anda sağlayabilecek bereketli bir projedir. Milletimizle paylaştığımız 27 Nisan 2011'den itibaren proje en ince detayına kadar çalışıldı.
Her ne kadar birileri kendi yetki alanlarında olmayan hususlarla ilgili "bize sorulmadı" diye sızlanıyorsa da projenin her aşaması hukuka uygun ve bilime uygun şekilde yürütüldü. Kime sorulması gerekiyorsa onlara sorulmuş ve yola böyle çıkılmıştır. Sizin zaten bu ülkede bugüne kadar dikili bir ağacınız yok. Avrasya Tüneli, Osman Gazi Köprüsü, İstanbul-İzmir Otoyolu'nu yaptık onların da önünü kesmek istediniz. Eğer sizleri dinlemiş olsaydık bunların hiçbiri olmayacaktı. Dinlemedik. Dedik ki kervan yürür ve kervan yürür.
Mevcut güzergah 5 alternatif arasında bilimsel çalışmalara göre en makul olarak seçildi. Buna göre kanalın uzunluğu 45 km. Taban genişliği minimum 275 metre. Derinliği 21 metre olarak belirlendi. Bir başka ifadeyle 273 metre uzunluğa kadar petrol tankerleri 350 metre uzunluğa kadar konteyner gemileri bu kanaldan geçebilecek. Bunları İstanbul'dan kazasız belasız geçirmek kolay değil. Her riski taşıyor. Gemi trafiği İstanbul Boğazı'na göre 13 kat daha güvenli gerçekleşecek. Toplamda 6 körü inşa edilecek. Bugün birincisinin temelini atıyoruz. Kanalın üzerinden köprüyle geçiş öngörülüyor. Dünyada örnek kanallardan bir tanesinin temelini bugün atıyoruz.
6 YIL İÇİNDE TAMAMLAMAYI HEDEFLİYORUZ
Ülkemizin dış ticaretine yeni bir soluk getirecek. Kanalın her 2 yanında planlanan 500 bin nüfuslu yerleşim alanlarından İstanbul'daki baskıyı ortadan kaldıracağına inanıyoruz. Bu uzun hazırlık döneminin ardından nihayet kanalın ilk köprüsünün temelini atma aşamasına geldik. Kanal İstanbul'u 15 milyar dolar maliyetle 6 yıl içinde tamamlamayı hedefliyoruz.
BOĞAZ TRAFİĞİNİN YÜZDE 99'UNU KARŞILAYACAK
Kanaldan geçecek gemi boyutları ve trafik kapasitesi Boğaz'daki mevcut trafiğin yüzde 99'unu karşılayacak şekilde tespit edildi. Kanalın her iki yanında planlanan 500 bin nüfuslu yerleşim alanlarının da İstanbul'un merkezindeki baskıyı ortadan kaldıracağına inanıyoruz.
"SİZİ DİNLESEYDİK BUNLARI YAPAMAZDIK"
Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü yaparken bugün nasıl çıldırıyorsanız, öyle çıldırdınız. Marmaray'da önümüzü kesmeye çalıştınız, çıldırdınız ama yaptık.
Avrasya Tüneli'ni yaptık, onun da önünüz kesmek istediniz.
Osmangazi'yi yaptık, İstanbul-İzmir yolunu yaptık, onun da önünü kesmek istediniz. Biz sizi dinlemiş olsaydık, bunların hiçbiri yapılamayacaktı.
Birinci köprüyü yaptık, bizden önceki büyüklerimiz, onların önünü kesmek istediniz. Sizi dinlemiş olsalardı bugün ne 15 Temmuz Şehitler Köprüsü olacaktı ne Fatih Sultan Mehmet Köprüsü olacaktı.
"BU BİR ÇEŞME AÇMA TÖRENİ DEĞİL"
Modelleme çalışmalarında 35 ayrı ülkeden 3500 kişi görev aldı Bay Kemal. Biz neyi, nerede, kiminle yapacağımızı çok iyi biliriz. Bu, bir çeşme musluk takma töreni değil.