İstanbul'da evsizler için başlatılan çalışmanın ilk etabı tamamlandı. Valilikten yapılan açıklamada, kentin sokaklarında yaşayan evsiz vatandaşların Valilikçe kalıcı olarak kamu misafirhanelerine yerleştirildiği, bu kapsamda ilk uygulamanın 23 Eylül'de yapıldığı belirtildi.
'Sorununun kalıcı olarak çözülmesi hedeflenmektedir'Uygulama kapsamında, sokakta yaşayan 69 evsiz vatandaşın kamu kurum ve kuruluşlarının evsizler için oluşturduğu merkezlere yerleştirildiği, bu kişilerin kullandığı baraka ve kulübe gibi yerlerin ekipler tarafından toplandığı aktarılan açıklamada, şöyle devam edildi:
"İstanbul Valisi Davut Gül’ün göreve geldiğinde verdiği 'İstanbul’da hiç kimse sokakta yaşamamalı' talimatının ardından çalışmaların ilk etabı tamamlandı. Söz konusu çalışmayla İstanbul’da hiç kimse sokakta yaşamayacak. Kalacak yeri olmayan vatandaşlarımız, kamu kurumlarının hazırladığı evsiz misafirhanelerinde, kapasite aşımı durumunda ise anlaşmalı otellerde kalacak. Evsiz vatandaşlarımızın sağlık sorunları bulunuyorsa tedavi ve rehabilitasyon süreçleri takip edilecek. Talep eden evsizler, meslek edindirme kurslarına alınarak meslek edinmeleri sağlanacak. İstanbul Valiliğinin koordinasyonunda yürütülen çalışmalar Emniyet, Jandarma, Zabıta ve Sosyal Hizmet ekipleri tarafından gerçekleştirilecek. Çalışmayla, İstanbul’daki 'evsiz' sorununun kalıcı olarak çözülmesi hedeflenmektedir."
Açıklamada, "Bütün İstanbullulardan evsiz vatandaşlarımızın sıcak bir ortamda hayat sürebilmeleri için çevrelerindeki evsizler hakkında 112 Acil Hattı'na bilgi vermelerini bekliyoruz" ifadelerine yer verildi.
En çok parklar ve köprü altlarında yaşıyorlarİstanbul Planlama Ajansı‘nın evsizlerle, esnafla, resmi görevlilerle ve STK’larla görüşerek hazırladığı rapora göre İstanbul’da evsizlere en çok rastlanan yer parklar (yüzde 40). Onu köprü altları (yüzde 34), metro istasyonları (yüzde 31) ve otobüs durakları (yüzde 19) takip ediyor. Ama tablonun görülmeyen bir kısmı daha var. Örneğin, çalıştığı yerde yaşamaya mecbur olan “gizli evsizler” de büyüyen bir mesele.
Özellikle tekstil ve geri dönüşüm sektörlerindekiler çalıştıkları yerlerde, depolarda ve atölyelerde kalmak zorunda. Prefabrik yapılarda barınan inşaat işçileri, hastanelerin acil bölümlerinde veya otogarda sabahlayanlar, katı atık deposunda yaşayan çocuk işçiler ve merdiven altı tekstil atölyelerinde hem çalışıp hem uyuyanlar da İstanbul’daki barınma krizinin farklı görünümleri.