İstanbul'da 'Birgeç' vurgunu

İstanbulkart'larda HES kodu zorunluluğu sebebiyle aynı kart peş peşe basım yapmıyor. Bu sebeple vatandaş Birgeç bilete yönlendiriliyor. Birgeç ise fiyatıyla cep yakarken, bu bilete HES kodu istenmemesi çelişkiyi ortaya çıkarıyor.

Milatgazetesi.com

İstanbul'da İETT'ye bağlı toplu taşıma araçlarına binmek için kullanılan İstanbulkart ile HES kodunun eşleşmesi gerekiyor. HES kodunun eşleştirilmediği İstanbulkart ile metro, metrobüs ve otobüslere binilmiyor. HES kodu kart ile eşleştirilse bile aynı kart ile ikinci defa basım yapılamıyor.

Bir diğer ifadeyle, HES kodu ile eşleştirilen İstanbulkart kişiye özel oluyor ve iki kişi tek kart ile İETT'nin toplu taşıma araçlarına binemiyor.

Büyük fiyat farkı var

Asıl çelişki de burada başlıyor. İstanbulkart'ı olmayan kişiler 'Birgeç' bilete yönlendiriliyor. Birgeç bilet içinse HES kodu gerekmiyor. Üstelik Birgeç bilet, normal tarifenin neredeyse iki katı fiyata satılıyor.

İstanbulkart ile normal tarife 5,48 TL iken, Birgeç bilet 11 TL'den satılıyor.

Mesele sağlıksa neden HES kodu olmayan bilet?

Dolayısıyla vatandaşlar ''Mesele sağlıksa Birgeç'te neden HES kodu sorulmuyor? Eğer HES kodu olmadan da geçilebiliyorsa neden İstanbulkart ile peş peşe ikinci geçişe izin verilmiyor?'' diye soruyor.