İstanbul Valiliği'nden zehir tacirlerine büyük darbe

Ağustos ayında İstanbul Valiliği'nin koordinasyonunda İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin gerçekleştirdiği operasyonlarda, toplamda bin 533 kilogram uyuşturucu madde ile 581 bin adet uyuşturucu hap ele geçirildi.

İstanbul Valiliği'nin düzenlediği operasyonda çok sayıda uyuşturucu maddesi ele geçirilirken yakalanan 155 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi. Valiliği'n yaptığı açıklamaya göre, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün 1- 22 Ağustos tarihleri arasında yürüttüğü çalışmalarda 2 bin 361 narkotik olayı meydana gelmiş olup bu olaylarda 2 bin 813 şüpheli şahıs yakalandığı bilgisi verildi. Aynı zamanda bu şahıslardan 155’i çıkarıldıkları mahkemelerce tutuklanarak cezaevine gönderildiği ifade edildi.

Operasyonda ele geçirilen maddeler

907 kilo 823 gr Uyuşturucu madde

570.201 adet Ecstasy-Captagon Hap

18.497 adet Sentetik Ecza

296 kilo 763 gr Kimyasal Madde ele geçirilmiştir.

İstanbul'da Emniyet ve Jandarma ekipleri Ağustos ayı içerisinde 2377 Narkotik operasyonda bin 533 kilogram uyuşturucu madde ve 581 bin uyuşturucu hap ele geçirildi. Operasyonlarda 2 bin 875 kişi yakalanırken, bunlardan 208’i tutuklanarak cezaevine gönderildi. pic.twitter.com/W2ItXMXeVh

— Milat Gazetesi (@MilatGazete) August 22, 2023

Yapılan aramalarda çok sayıda uyuşturucu ele geçirildi

İstanbul İl Jandarma Komutanlığınca Ağustos ayı içerisinde gerçekleştirilen narkotik operasyonlarında ise 62 şüpheli gözaltına alınırken, bu şahıslardan 53’ü mahkemece tutuklanmış 9’u da adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştır. Şahıslara ait olduğu tespit edilen adreslerde yapılan aramalarda;

80 kg. Metamfetamin

• 32 kg Eroin

• 47 kg Kokain

• 165 kg Skunk

• 3 kg Bonzai

• 3 kg Esrar

• 11.000 adet Uyuşturucu Hap

• 20 adet ruhsatsız tabanca ele geçirilmiştir.

İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin yaptığı operasyonlarda ayrıca uyuşturucu veya uyarıcı madde kullandığı tespit edilen 84 şüpheli hakkında adli işlem başlatılmıştır.

Dünyada istatistik veriler

2014 yılında 29 milyon insanda uyuşturucu bağımlılığı saptanmıştır. Teşhis konulan her altı uyuşturucu bağımlısından sadece biri tedaviye başvurmaktadır. Dünyada en fazla afyon üretimi ise Afganistan'da yapılmaktadır. Birleşmiş Milletler yaptığı bir açıklama ile Avrupa ülkelerinin en büyük uyuşturucu pazarları arasında olduğu belirtildi.

Birleşmiş Milletler 2016 raporuna göre hayatında en az bir kere uyuşturucu kullananların sayısı 2013'te 246 milyon, 2015 yılında ise 247 milyon olarak açıklandı. Uyuşturucu kategorisinde en fazla Esrar üretimi yapılmaktadır. Esrar 129 ülkede yasadışı yollarla üretilmektedir. Dünyada esrar kullananların sayısı ise 182 milyon civarındadır.

Madde bağımlılığı ve zararları

Madde bağımlılığı, (psikiyatri ve adli psikiyatrideki tanımıyla) uyutucu-uyarıcı-keyif verici psikotrop maddelere bağımlı olma durumudur. Bu maddeler, halk dilinde uyuşturuc olarak bilinirler ve bu maddeler merkezi sinir sistemini doğrudan etkileyen kimyasallardır. 4 ana grupta toplanırlar;

1. Uyarıcı maddeler (kokain, amfetaminler, kafein

2. Uyutucu/uyuşturucu maddeler (opium alkaloidleri, barbitüratlar, benzodiazepinler,

3. Halüsinojenler (esrar, lysergic acid diethylamide-LSD, phencyclidine-PCP),

4. Uçucular (tiner ve benzerleri)

5. Tütün ürünleri

6. Alkol içeren ürünler

Madde bağımlılığı'nın sinir sisteminin yanı sıra organizmanın tümü üzerinde ölüme yol açabilen olumsuz etkileri vardır (ayrıntılar için: bkz. Uyuşturucu . Bağımlılık yapan maddelerin kullanımında çeşitli yöntemler uygulanır; sigara gibi dumanı solunur (esrar), tozları burna çekilir (kokain), damara injekte edilir (eroin) ya da tablet olarak kullanılır (amfetaminler). Kokain en iyi bilinen doğal uyarıcıdır. Orta ve Güney Amerika'da yetişen Erythoxylon coca ağacının yapraklarından elde edilir. Güçlü bağımlılık yapan bir alkaloiddir. Kokain kullanımında koka yapraklarının çiğnenmesi ve toz kokainin özel borularla burna çekilmesi gibi çeşitli yöntemler vardır. Amfetamin ve metamfetamin sentetik uyarıcılar arasında en sık kullanılan türevlerdir. Uzun yol kamyon, TIR ve otobüs sürücüleri ile konsantrasyon gerektiren sporlarda doping maddesi olarak kullanılırlar. Tütün ürünleri ve alkollü içecekler, madde bağımlılığının en sık görülen örnekleridir.