Kültür-sanat camiasının ve edebiyatseverlerin yakından takip ettiği 5.Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali'nin basın toplantısı Sepetçiler Kasrı'nda düzenlendi. Toplantıda konuşan Festival düzenleme kurulu başkanı Prof. Dr. İskender Pala, "Şairler olmasaydı yeryüzünde yaşamış büyük hükümdarların ismini kim bilebilirdi ki? Şairler olmasaydı bu dünyadaki güzellikler unutulmaz mıydı?" şeklinde konuştu.
Direniş ve Diriliş Ruhu
Bu akşam Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde düzenlenecek gala ile başlayacak olan İstanbulensis Şiir Festivali'nde Türkiye dahil 20 ülkeden 50 şair yer alacak. Festivalin bu yılki konusu 15 Temmuz temasından yola çıkarak 'Direniş ile Gelen Birliktelik ve Diriliş Ruhuu2026' olarak belirlendi. İstanbulensis Şiir Festivali'nin düzenleme kurulunda Prof. Dr. İskender Pala, Prof. Dr. Fatih Andı, Prof. Dr. Cengiz Tomar ve Cahit Koytak bulunuyor.
Destan en güzel şiirle anlatılabilirdi
Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, festivale her yıl olduğu gibi bu yıl da yerli ve yabancı birçok şairin katılacağını hatırlattı. Keskin şöyle konuştu: "Bu sene de 15 Temmuz işgal girişimine karşı koyarak, cennet vatanımızı hainlere teslim etmeyen, aziz milletimiz, bizlere ilham oldu. Aziz milletimizin 15 Temmuz'da gösterdiği destansı direnişi, bizler de şiir festivalimize taşıdık. Küresel güçlerin taşeronu haline gelen FETÖ'ye karşı ortaya koyulan bu destan, bize göre en güzel şiirle anlatılabilirdi. Acılarımızı, sevinçlerimizi mısralara döktüğümüz şiirin, bu sefer de destanımızı anlatmasını istedik" dedi. Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde düzenlenecek galanın ardından şairlerin 4 gün boyunca Sultanbeyli genelinde bulunan okullara giderek öğrencilere şiirlerini okuyacaklarını aktaran Keskin, "Öğrencilerimizle şairlerimizi buluşturacak ve öğrencilerimizin arasından yeni şairler çıkması için çaba harcayacağız. Milletimizin ortaya koyduğu direnişi yeni kuşaklara aktarmalı ve onlarında milli ve manevi duygularla yetişmesi için çaba göstermeliyiz diye düşünüyoruz".
Latin Amerika'dan Türkiye'ye şiir yolculuğu
Arjantin'den gelen şair Florancia Aisha Duranti festivale katılmaktan duyduğu mutluluğu anlatarak, "Çok duygulu ve mutluyum. Burada sizlerle olmak çok güzel. Farklı yüreklerden gelen duygular, düşünceler tek bir kalp içinde birleşti adeta. Mevlana'yı okuyorum ve seviyorum. Kendim de ruhani konularda, mitler üzerine şiir yazmayı seviyorum" dedi. Şilili şair Monica Canulef ise yerel bir kültür olan Mapuche olduğunu söyleyerek, "Şiirlerimde kendi kültürümü yaşatmaya ve yansıtmaya çalışıyorum. Din ve kültürler birbirlerinden farklı olsalar dahi özünde aynı iyiliğe ve güzelliğe sahip olduklarını düşünüyorum" dedi.
Yabancı katılımcılar
Festivale 20 ülkeden şair katılıyor. Bosna Hersek'ten Cemalettin Latiç, Lübnan'dan Refet Muhammed Reşid El-Mikati, Rusya'dan Meşbaşe İshak, Filistin'ten İbrahim Nasrallah, Meksika'dan Dolores Dorantes, Portekiz'den Rui Colas, Şili'den Monica Canulef, Azerbaycan'dan Humay Mahmudova, Arjantin'den Florancia Aisha Duranti, Kenya'dan Muhammed Eno, Fas'dan Ahmu El-Hasan El-Ahmedi, Mısır'dan Arif Kharki Abu Khudairi, Abdurrahman Yusuf El-Kardavi, Irak'tan Fevzi Kerim, Moğolistan'dan Leetiv Namdag Janchivin, Hollanda'dan Erik Lindner, Norveç'ten Ingrid Storholmen, Ukrayna'dan Vasyl Makhno, Macaristan'dan Krisztina Toth ve Slovenya'da Barbara Pogacnik katılımcılar arasında yer alıyor.
Yerli katılımcılar
Türkiye'den ise festivale Cahit Koytak, Hüsrev Hatemi, Nurullah Genç, Cevdet Karal, İnci Okumuş, Mürsel Sönmez, İsmail Kılıçarslan, Mustafa Akar, Ali Ayçil, Zeynep Arkan, Şeref Akbaba, Metin Önal Mengüşoğlu, Celal Fedai, Hüseyin Akın,Hayriye Ünal, Ali Ural, Ayşe Sevim, Serdar Kacır, Yusuf Şahin, Hakan Arslanbenzer, İhsan Deniz, Ulaş Konuk, Ercan İriş, Kadir Ünal,Ahmet Şefik Vefa, Ahmet Akın, Hatice Ermiş Özdemir, Abdunnasır Doğru gibi isimler katılıyor.