İstanbul sarsıldı avizeler sallanmadı! İşte nedeni

İstanbul ve Bursa'da arka arkaya hissedilen iki deprem, korku ve paniğe neden oldu. Ancak, şiddetli sarsıntıya rağmen bazı vatandaşlar avizelerin sallanmadığını söyledi. Avizelerin neden sallanmadığını merak ediyor. İşte, bu sorunun cevabı yazımızda."

Kandilli Rasathanesi tarafından açıklanan verilere göre saat saat 10:42'de İstanbul'da hissedilen deprem meydana geldi. Depremi hisseden vatandaşlar sarsıntının şiddetiyle korku ve panik yaşarken tedbir amaçlı dışarı çıktı.

Bazı vatandaşlar depremin şiddetiyle evlerinde bulunan eşyaların sallandığını fakat avizelerin sallanmadığına dikkat çekti.

Avizeler neden sallanmadı?

Avizeler oldukça dolaylı bir şekilde tavana bir zincirle tutturulmuştur. Sismik dalga evi hareket ettirirse avizenin kendisini değil, avizenin bağlantı noktasını hareket ettirecektir. Avizenin salınmak istediği doğal bir frekansı vardır ve bağlantı noktasını bu doğal frekansta hareket ettirirseniz, avizenin sallanmasına neden olacak hareketi artırabilirsiniz. Ancak sismik dalganın frekansı avizenin doğal salınım frekansından önemli ölçüde farklıysa avizenin hareketi sönecek ve fazla hareket etmeyecektir. Ayrıca, evin gerçek hareket miktarı muhtemelen en fazla yalnızca birkaç santimdir, bu nedenle gerçekten de önemli bir salınım oluşturmaya yetecek kadar değil.

Depremler, farklı frekansta ve yönde titreşimlere neden olabilir, bu da bina ve içindeki eşyaların tepkilerini etkiler. Uzmanlara göre, muhtemelen merkez üssüne yakın yerlerde hissedilen dikey titreşimli depremlerden kaynaklanmaktadır. Deprem esnasında sarsıntının dikey yönlü hareket etmesinden dolayı avizeler sabit kalma eğiliminde bulunmaktadır. Yandan gelen depremlerde ise avizeler hareket ederek sallanmaktadır.