Ölçme ve değerlendirme faaliyetleri; öğrencilerin bilgi ve beceri düzeylerinin ölçülmesinin yanı sıra öğrenme eksiklikleri ve eğilimlere ilişkin bilgi sağlar. Bu nedenle ölçme ve değerlendirme faaliyetleri; öğretim sürecini en üst düzeyde destekleyecek, geri bildirim sağlayan yapıcı ve beceri odaklı olacak şekilde planlanarak yürütülmelidir. Bu kapsamda Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli öğretim programlarında öğrenmeleri iyileştirmek için sürekli, geliştirici (biçimlendirici) ölçme ve değerlendirme kullanılmış; öğretim tasarım ve uygulamasında birinci önceliğin öğrenme sürecinde derinleşme olmasının teşvik edildiği bir anlayış benimsenmiştir.
Tüirkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nde Ölçme ve DeğerlendirmeTürkiye Yüzyılı Maarif Modeli öğretim programlarından hareketle ölçme ve değerlendirme alanındaki en güncel yaklaşımları, yöntemleri ve uygulamaları öğretmenlerimizle paylaşmak amacıyla 02-07 Eylül 2024 tarihleri arasında İstanbul Ölçme Değerlendirme Günleri MEB lisanslı Microsoft Teams programı üzerinden çevrim içi olarak bu yıl da öğretmenlerimizle buluşmaya devam edecektir. Merkezimiz tarafından düzenlenen ‘Ölçme Değerlendirme Günleri’ne katılacak öğretmenler, internet üzerinden gerçekleşecek olan programda seminerlerde farklı akademisyenler ve alan uzmanlarıyla karşılaşma fırsatı yakalayacaktır.
Ölçme Değerlendirmeye Dair Zengin İçerikEğitim kurumlarında ölçme değerlendirme farkındalığı yaratmayı amaçlayan Ölçme Değerlendirme Günleri'nin bu yılki programında "İlkokullarda Biçimlendirici Değerlendirmenin Özellikleri ve Yaygın Kullanılan Ölçme Araçları" başlıklı semineriyle Trabzon Üniversitesinden Prof. Dr. Tuncay Özsevgeç, "Matematik Öğretiminde Ölçme ve Değerlendirme" başlıklı semineriyle Bahçeşehir Üniversitesinden Dr. Öğretim Üyesi Gürsu Aşık, "Oyun İle Değerlendirme" başlıklı semineriyle Pamukkale Üniversitesinden Prof. Dr. Nesrin Işıkoğlu, "Türkçe Dört Beceride Ölçme Değerlendirme" başlıklı semineriyle MEB-ÖDSGM-ARGE ve Projeler Daire Başkanlığından Dr. Nuran Akbaba, "Açık Uçlu Maddeler" başlıklı semineriyle Yıldız Teknik Üniversitesinden Prof. Dr. Cem Oktay Güzeller, "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Matematik Öğretiminde Ölçme Değerlendirme" başlıklı semineriyle Mersin-Yenişehir Belediyesi BİLSEM'den Esat Avcı, "Maarif Modelinde Ölçme Değerlendirme" başlıklı semineriyle Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesinden Doç. Dr. Duygu Koçak, "Sınıf İçi Ölçme Değerlendirme" başlıklı semineriyle Türkiye Maarif Vakfından Dr. İsmail Çuhadar öğretmenlerimizle buluşacaktır.