İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Doç. Dr. Murat Mücahit Yentür, Beykoz Öğretmenevi'nde gazetecilerle buluştu. Yentür, İstanbul'da eğitim alanındaki faaliyetler alanında bilgi verdi, devam eden projeleri anlattı.
Buna göre; İstanbul'da öğrencilerin hem bilimsel alanda gelişmeleri hem manevi taraflarını geliştirmeleri hem de yeteneklerini keşfetmeleri için pek çok proje yürütülüyor. Bu projelerin bazılarını İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü kendi bünyesinde yürütürken, bazıları Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte koordine ediliyor.
Projeler arasında özellikle Türk dili için atılan adımlar dikkat çekiyor. Türkçe için Anadolu Mektepler, Tercihim Türkçe ve Geleceğin Yazarları gibi önemli projeler öne çıkıyor.
Okul MeclislerBu meclisler ile gençlerin ve çocukların karar süreçlerine katılması hedefleniyor. Bu meclislerde sosyal ve kültürel faaliyetler yürütülmesi planlanıyor. Böylece çocukların duyarlılıklarını artırılması ve karar mekanizmasına katılımı sağlayan bir sistem olması bekleniyor. Okul meclislerinde yaklaşık olarak 400 bin kişinin görev alması ve 210 bin çocuğa ulaşılması da hedefler arasında
Spor Kulüpleriİstanbul'da 3 bin okul spor kulübü kurulması, bu kapsamda 1 milyon sporcu yetiştirilmesi hedefleniyor.
İstanbul Öğretmen AkademileriÖğretmenlerin sürekli mesleki gelişimlerine destek vermeyi amaçlayarak başlayan bir proje, ilk senesinde 350 öğretmeni mezun etti. Her geçen yıl yapılan ihtiyaç analizleri ile artan talepler doğrultusunda yeni akademiler ve atölyeler ile daha fazla öğretmene bu bilinci aktarmak için çalışmalar devam ediyor. Bu platformda gönüllü eğitmenler, yine gönüllü öğretmenlere eğitim veriyor.
Temel Fikirlerden Temel Bilimlere İstanbul Bilim Olimpiyatları
İstanbul Bilim Olimpiyatları, temel bilimler alanında yetenekli öğrencilerin keşfini sağlamak amacıyla düzenleniyor.
Hârezmî Eğitim Modeli ProjesiÖğrencilerin disiplinler arası yaklaşımı yeniden yorumlayarak farklı disiplinlerde gelişimini sağlamayı amaçlanıyor. Proje, öğrencilerin fen ve bilgisayar bilimi öğretimini, sosyal bilim dalları ile bütünleştiren, programlama ve öğretim araçlarının etkin kullanıldığı, robotik ve oyun tasarımı ile eğlenerek üreten ve kendini sürekli güncelleyen disiplinlerarası bir eğitim modeli ile yetiştirmeyi hedefliyor.
Okul PortfolyolarıOkul ve kurumların; sürekli gelişmelerini sağlamak, kurumsal planlama ve iyileştirilmelerine uygun alanlarda rehber olmak, kendi içinde durumlarını ve gelişimlerini ortaya koyması amaçlanıyor. “Ölçülemeyen süreç geliştirilemez ve yönetileme.” temel felsefesinden hareketle, İstanbul’da bulunan okulların yıl boyu yaptıkları çalışmalar ölçülerek değerlendirme imkânı oluşturuluyor.
Öğretmenim Benimleİstanbul'da bulunan ebeveyn kaybı yaşayan öğrenciler ile yurtlarda ve sevgi evlerinde kalan çocukların mentörlük yöntemi ile desteklenerek akademik başarılarının artırılması hedefleniyor. 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılında Proje kapsamındaki öğrenci sayısı 21894 olarak açıklandı.
Öğrenerek İyileşiyoruzÖğrenerek İyileşiyoruz Projesi; evde ve hastanede eğitim kapsamında okula aidiyet duygusunu ve toplumsal farkındalığı geliştirecek uygulamalar yoluyla çocuk hastalara ve ailelerine eğitsel ve psikososyal destek vermek için oluşturulmuş bir proje olarak öne çıkıyor.
Birlikte Okuyoruz Birlikte BüyüyoruzBu proje ile özel gereksinime sahip öğrencilerin eğitimde fırsat eşitliğini yakalayabilmesi; sosyal, psikolojik ve akademik anlamda akranlarıyla bütünleşmeleri amaçlanıyor. Engellilik konusunda toplumsal bilinci yükseltmek ve farklılıklara karşı direnç oluşturabilmek adına özel gereksinimli öğrencilerin toplumsal alanlarda görünürlüklerini artıran çalışmalar yapmak projenin ana hedefleri arasında.
Anadolu MektebiAnadolu Mektebi Yazar Okumaları, Türk kültür ve medeniyetine özellikle son yüzyılda ciddi katkılar sunan yazarlar ışığında; kendini, ait olduğu milleti ve değerler dünyasını tanıyan, millî ve evrensel bir sorumluluk ruhuna sahip nesillerin yetişmesine katkıda bulunmak için yapılıyor.
Tercihim Türkçe ProjesiTercihim Türkçe Projesi ile Bosna Hersek'te Türkçe öğrenen öğrencilerin motivasyonlarını artırmak, Bosna Hersek ve Türkiye arasında eğitim alanında iş birliği sağlamak, kültürel öğrenme fırsatı sunmak ve her iki ülke arasında eğitim ve kültür başta olmak üzere gençler arasında kaynaşma ve dayanışmayı artırmak amaçlanıyor.
Geleceğin YazarlarıProjenin temel amacı, öğrencilerin duygu ve düşünce dünyalarını; milli, manevi, kültürel ve evrensel değerler etrafında açığa çıkartmaktır. “Çocuk ve edebiyat” arasında güçlü bir köprü inşa ederek öğrencilerin söz varlıklarını zenginleştirip Türkçeye olan sevgi ve bağlılıklarını daha da güçlendirmek olarak açıklandı.
Dilimizin ZenginlikleriOkullarda yapılacak söz varlığını zenginleştirme çalışmaları ile öğrencilerin Türk dilinin zenginliklerini tanımasını, kültür taşıyıcısı olan sözcüklerimizle buluşmasını, buna bağlı olarak da dili iyi kullanmasını ve düşünce dünyasını geliştirmesini amaçlanıyor. Bu sayede öğrencilerin Türkçe yazılmış seçkin ve özgün eserlerini tanıyacak, eserlerde geçen sözcüklerin derinliklerini (çeşitli anlamlarını) öğrenmesi; Türk milletinin kültürünü, birikimini, düşünce dünyasını ve hayat tarzını söz varlığını içinde yeniden keşfetmesi bekleniyor.
İstanbul Mektebiİstanbul Mektebi, tarihi, kültürel ve siyasal derinliği itibarıyla benzersiz şehir İstanbul'u çok yönlü olarak ele almayı amaçlayan bir proje. 6 ay süren programda geziler, çeşitli etkinlikler, söyleşi ve sunumlar olacak ve İstanbul üzerine çalışmış önemli isimler öğretmenlerle bir araya geliyor. Böylece İstanbulluluk bilincinin oluşması hedefleniyor.