İstanbul Havalimanı zirvedeki yerini koruyor

İstanbul Havalimanı, günlük ortalama 1522 uçuşla Avrupa'da birinci sıradaki liderliğini sürdürmeye devam ediyor. Antalya Havalimanı ise günlük 1021 uçuşla 7. sırada yer alıyor.

Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı'nın (EUROCONTROL) 24-30 Ağustos dönemine ilişkin verilerine göre, İstanbul Havalimanı (İGA) günlük ortalama 1522 uçuşla Avrupa'nın en yoğun havalimanı oldu.

İGA'yı 1384 uçuşla Amsterdam Schipol ve 1360 uçuşla Paris Charles de Gaulle takip etti.

Türkiye'nin en yoğun 2'nci havalimanı Antalya Havalimanı ise günlük 1021 uçuşla 7'nci sırada yer aldı.

İstanbul Havalimanı (IATA: IST, ICAO: LTFM), İstanbul şehrinde bulunan uluslararası bir havalimanıdır. Avrupa Yakası'nda, Tayakadın ile Akpınar köyleri arasında yer almaktadır. 29 Ekim 2018 tarihinde hizmete açılmıştır. İlk uçuşu 29 Ekim 2018'de İstanbul'dan Ankara'ya yapılmıştır. Tamamlandığında yıllık 200 milyon yolcu kapasitesine sahip 2 terminal ve altı pist ile hizmet verebilme potansiyeline sahiptir.

Havalimanının yapım süreci sırasında işçi ölümleri ve çalışma koşullarına dair eleştiriler gündeme gelmiştir. İnşaat sırasında yaşanan ölümler ve çalışma koşullarına dair haberler kamuoyuna yansımıştır. İddialara göre, işçi ölümleri kamuoyundan gizlenmiş ve 2018 yılı itibarıyla 400'den fazla işçinin hayatını kaybettiği öne sürülmüştür.

Havalimanı ihalesini Cengiz, Mapa, Limak, Kolin, Kalyon Ortak Girişim Grubu (OGG) 22,152 milyar euro değerindeki teklifle kazanmıştır. İnşaatın temeli 7 Haziran 2014 tarihinde atılmıştır. Projenin tamamlanmasıyla birlikte Türkiye tarihinin en büyük yatırımlarından biri olarak öne çıkmıştır.

İstanbul Havalimanı, yapım aşamalarına ve kapasite artışlarına paralel olarak farklı fazlarda inşa edilmektedir. Faz 1a ve 1b tamamlandığında 90 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak şekilde hizmete alınmıştır. Diğer fazlar tamamlandığında ise toplamda 150 milyon yolcu kapasitesi hedeflenmektedir. Ayrıca havalimanının çevresindeki ekolojik dengeyi etkileme endişeleri ve yapılan çalışmalar eleştirilmiştir.

İstanbul Havalimanı'nın resmi açılışı 29 Ekim 2018'de gerçekleştirilmiştir. Havalimanı içerisinde kütüphane, devlet konuk evi, cami, müze ve spotter alanı gibi farklı hizmetler sunulmaktadır.