İşsizlik maaşı nasıl alınır? Gerekli şartlar nelerdir?

2019 yılı için işsizlik maaşları belirlendi. Vatandaşlar belirlenen işsizlik maaşı ve fiyatı ile ilgili bilgi sahibi olmak için araştırma yapmaya devam ediyor. Peki 2019 yılı işsizlik maaşı ne kadar oldu? Gerekli şartlar nedir? İşsizlik maaşı nasıl alınır? İşsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik maaşı süresi nasıl belirlenir? Soruların cevabı haberimizde.

2019 yılı için işsizlik maaşları belirlendi. Vatandaşlar belirlenen işsizlik maaşı ve fiyatı ile ilgili bilgi sahibi olmak için araştırma yapmaya devam ediyor. Peki 2019 yılı işsizlik maaşı ne kadar oldu? Gerekli şartlar nedir? İşsizlik maaşı nasıl alınır? İşsizlik maaşı ne kadar? İşsizlik maaşı süresi nasıl belirlenir? Soruların cevabı haberimizde.

İşsizlik maaşı nasıl alınır?

İşsizlik maaşından faydalanmak için işten çıkartılmış olmanız gerekiyor. İşsiz kalan ve kısa süre içerisinde iş bulamayan vatandaşlar işsizlik maaşından yararlanmak istiyor.

Bu uygulamadan faydalanmak için işten çıkartılmış olmanız gerekiyor, yani kendi isteğiniz dışında işinizi kaybetmiş olmanız örneğin; iş yerinin iflas etmesi gibi kendi isteğiniz dışında gerçekleşen olaylara bağlı olması gerekiyor. İşsizlik maaşı alma şartları arasında çalıştığınız yerden ayrılmadan önce 120 gün prim ödeyerek çalışmış olmanız da gerekiyor ve son üç yıl içerisinde en az 600 gün işsizlik sigortası primlerinizi ödemiş olmak da gerekli oluyor.Eğer bu durumları yaşayan kişilerden biriyseniz bulunduğunuz statüye göre on aya kadar maaş alabiliyorsunuz.

İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR?

Asgari ücretle çalışanların işsizlik maaşı 2019’da 805.68 TL’den bin 15.49 TL’ye çıkacak. En yüksek işsizlik maaşı ise bin 611.37 TL’den 2 bin 30.98 TL’ye yükselecek. 2019’da en düşük işsizlik maaşı bin 15 TL olacak lira ve üstü olan işçiler de 2 bin 31 TL işsizlik maaşı alacak.

İŞSİZLİK MAAŞ SÜRESİ NEDİR? NASIL BELİRLENİR?

İşsizlik maaşını hizmet akdinin feshinden önceki son 3 yıl içerisindeki sigorta primi belirliyor. Prim günü arttıkça maaş süresi de artıyor. Buna göre; 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün, 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün, 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile işsizlik ödeneği veriliyor.

HESAPLAMA NASIL YAPILIYOR?

İşsizlik maaşı süresi gibi alınacak maaşın belirlenmesinde de sigorta primleri belirleyici oluyor. İşsizlik maaşı hesaplaması, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde kırkı olarak yapılıyor. Hesaplanan ödenek miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde seksenini geçmiyor.

30 GÜNLÜK KRİTİK SÜRE

Bu maaşın sınırları geçerli asgari ücrete göre belirleniyor ve en düşüğü brüt asgari ücretin yüzde 40’ı en yükseği ise yüzde 80’i kadar oluyor. Bu yıl rakamlar 711 lira ile 1.422 lira olarak belirlendi.

Bundan sadece damga vergisi kesiliyor. Bu parayı almak için mutlak surette İŞKUR’a başvurmak gerekiyor. Başvurular eskiden doğrudan yapılırken şimdi internet ortamında da oluyor. Ancak burada çalışan için 30 günlük kritik bir süre var.

TBMM Genel Kurulunda, Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edildii. Daha önce işsizlik maaşı alma şartları arasında “hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak” durumu ise değişti. Böylece, 120 gün boyunca hizmet akdine tabi olmasına karşın devamsızlık hallerinden kaynaklı ödememe durumu ortadan kaldırılmış oldu.

Devamsızlık durumdan kaynaklı ödememe durumu ortadan kalktı

TBMM Genel Kurulunda, Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre işsizlik maaşından yararlanmak için yer alan "son 120 günlük prim ödeyerek sürekli çalışma" şartı ortadan kaldırılmış oldu.

İşsizlik maaşı almanın şartları neler?

Peki işsizlik maaşı almak için aranan şartlar neler; İşçinin kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalması, Hizmet aktinin feshinin önceki son 120 gün içerisinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak (yeni kanun ile bu şart ortadan kaldırıldı) Son 3 yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olması, Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak.

İşsizlik maaşı nasıl alınır ve ne kadar süre ile alınır?

İşsizlik maaşından faydalanmak isteyen kişi işten çıkış belgesini aldıktan sonra 30 gün içerisinde 81 ilde bulunan Çalışma ve İş Kurumuna (İŞKUR) müracat etmesi gerekmekte. Bu konuda ki önemli husus işten çıkış tarihinden itibaren 30 günü geçmemesi. Bu sayade hak edilen para tam olarak alınabilmekte. Peki 30 günlük süre geçirilirse ne olacak, bu 30 günlük sürenin geçirilmesi durumda alınacak maaşda düşüş meydana gelmekte. İşsizlik maaşı alan bir birey aynı zamanda devlet destekli sağlık hizmetlerininden de yararlanabilmekte. Peki işsizlik maaşı süresi ne kadar;

600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün

900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün

1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün

İşsizlik maaşı için başvuran bir kişi ne kadar maaş almakta?

İşsizlik maaşı birçok maaş gibi asgari ücret tabi alınarak hesaplanmakta. Bu yıl asgari ücretin 2 bin 20 TL olması ile birlikte işsizlik maaşının en düşük 805 TL 63 kuruş en yüksek bin 611 TL 28 kuruş olması beklenmekte.

İşsizlik maaşı için ‘120 gün şartı’ nedir? Kaldırıldı mı? TIKLAYIN