Ortadoğu merkezli yayın yapan Al-Monitor adlı haber sitesinde yazan İsrailli gazeteci Akiva Eldar, AA muhabirine, Ortadoğu barışı, ABD'nin son Kudüs kararı, iki devletli çözüm ve İsrail'in iç politikası gibi konularda değerlendirmelerde bulundu.
''ABD'nin rolü önemini yitirdi''
Özellikle Ortadoğu barışına giden yolların her geçen gün tıkandığını gördüğünü ifade eden Eldar, ABD'nin arabuluculuk rolünün giderek önemini yitirdiğini vurguladı.
"ABD Başkanı Donald Trump, Kudüs kararıyla kanayan yaraya tuz bastı. Kudüs gibi birbiriyle çatışan iddiaların söz konusu olduğu bir konuda ortalığı karıştırmamalısınız. Kudüs sadece İsrail ve Filistin için değil, Müslümanlar ve Yahudiler için de kutsal bir başlangıç noktasıdır. Bu kararıyla ABD, dürüst bir arabulucu rolünü Filistinliler nezdinde tamamen yitirmiştir." ifadelerini kullanan Eldar, Kudüs'ün özel statüsünün önemine vurgu yaptı.
'Kudüs konusunda "güven krizi"Eldar, ABD'nin son Kudüs kararının hem ABD'de hem de İsrail'de büyük oranda bir "iç politika" konusu olarak ele alındığını ve buna göre adım atıldığını savunarak ABD Başkanı Donald Trump ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun kendi pozisyonlarına dikkat çekti.
Eldar, "İsrail ile Filistin arasındaki temel sorun sadece Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanınması meselesi değildir. Temel sorun aradaki güvensizlik sorunudur. İki taraf da birbirine ve ABD'ye güvenmemektedir. Dolayısıyla mesele daha ziyade psikolojiktir." değerlendirmesini yaptı.
İsrailliler ile Filistinliler arasında halen güven inşa edilebileceğine inandığını söyleyen İsrailli gazeteci, "Esasen biz yüzyıllardır beraber yaşıyoruz. Bizler aynı yerde yaşıyoruz. Eğer güven inşa edilemezse herkes bundan payına düşeni görür." dedi.
''İsrail hiçbir bedel ödemiyor''İki devletli çözüm konusunda Trump yönetimine sert eleştiriler getiren Eldar, Washington'ın süreci yokuşa sürdüğünü ancak bunun pek de farkında olmadığını dile getirdi.
Eldar, "Esasen Obama döneminde de iki devletli çözüm için gerçekten adım atılmıyordu. Ancak Trump iş başına geldiğinden bu yana giderek daha kötümser olmaya başladım. 4 milyon Filistinli askeri yönetim, 2 milyon Filistinli de Gazze'de kuşatma altında yaşıyor. Buradaki esas sorun şu ki İsrail tüm bu olanlar için hiçbir bedel ödemiyor." yorumunu yaptı.
"İsrail paranoyaktır"Yazılarında İsrail yönetimine ciddi eleştiriler getiren İsrailli gazeteci, şunları söyledi:
"İsrail paranoyaktır ancak yine de düşmanları vardır. Mesela İran düşman olarak algılanır ve bu da Netanyahu'ya kredi verir. Bu yönüyle Netanyahu, Trump'a benziyor: Onun da düşmana ihtiyacı var. Eğer düşman yoksa kendisi icat eder. Çünkü diğer türlü iktidarda kalamaz. Filistin olmazsa İran olur. Ayrıca dışarıdaki düşman, içerideki yolsuzluk düşmanından daha çok korku verir. Böylece İsrailliler, İran ve Suriye'den korunmak için Bibi'ye ihtiyacımız var demeye başladılar."