İsrail’in yeni bahanesi: İdari tutuklama

Terör devleti İsrail''de ‘idari tutukluk'' adı altında hapishanelerde tutulan Filistinlilerin cezaları yenileniyor. Mesnetsiz suçlamalarla İsrail hapishanelerinde tutulan 490 Filistinli mahkûmların üçte ikisinin cezaları en az bir kez yenilendi. Üstelik cezalar İsrail mahkemelerince keyfi olarak 2 ila 6 ay arasında artırılıyor.

Rabia AYKUT

Filistin Araştırma Merkezi raporuna göre işgalci İsrail’in amacı açıkça görülüyor. Amaç Filistinli mahkûmları yargılamadan mümkün olan en uzun süre cezaevinde tutmak. Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) üyesi ve eski Filistin Yasama Konseyi milletvekili Halide Cerrar’ın 20 yıl idari tutukluluk gerekçesi ile hapiste tutulması bu zulmün başlıca örneklerinden birisi. Damon Cezaevinde tutulan milletvekili Halide Cerrar 2 Temmuz 2017'de İsrail askerlerinin işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentindeki evine düzenlediği baskın sonucu gözaltına alınmıştı. Herhangi bir suç isnat edilmeden 20 ay idari tutuklu olan Halide Cerar 28 Şubat'ta serbest bırakıldı.

İsrail’e göre suçsuz Filistinli yok!

Filistin Araştırmalar Merkezi, İsrail’in gizli bilgilerini dayanak göstererek hapsedilen mahkûmları ‘siyası rehineler’ olarak tanımladı. Rapora göre İsrail mahkûmlar için sahte duruşmalar düzenliyor ve sık sık idari tutuklamalar yenileniyor.

Merkez, 71 mahkûmun idari tutukluluk kararının iki kez art arda yenilendiğini bildirdi. Rapora göre 172 mahkûm için 3 kez, 66 mahkûmun 4 kez, 25 mahkûmun 5 kez art arda idari tutukluluk kararı yenilenmiş. Sahte duruşmalar göz ününe alındığında ‘idari tutukluluk’ sistemini İsrail’in keyfi olarak kullandığını ve Filistinli mahkûmları mağdur ediyor.

Öte yandan İsrail'in idari tutukluluk sistemini protesto etmek için iki mahkûm 50 gün önce açlık grevine başlamıştı. Geçtiğimiz günlerde ise Filistin Esirler Cemiyeti açlık grevi yapan Ude el Vurup ile Hasan el Uyun sağlık durumlarının kötüye gittiğini belirtti. Cemiyet İsrail güçlerinin açlık grevindeki mahkûmların iradesini kırmak için mahkûmlara eziyet edildiğini vurguladı.

İdari tutukluluk nedir?

İsrail'in ‘idari tutukluluk’ adını verdiği uygulamaya göre, istihbarata dayalı olarak Filistinliler 1 ila 6 ay alıkonabiliyor. Tutuklunun, ‘İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine’ karar verilmesi halinde ise askeri hâkim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.