İsrail'in yakasını bırakmayacağız

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Mavi Marmara Gemisi'ni İsrail saldırısı ile ilgili soruşturma açmaktan imtina etmesi Komor devleti avukatlarının tepkisini çekti. Avukatlar İsrail'in işlediği insanlık suçlarından yakasını kurtaramayacağını söylediler.

İSMAİL ZELVİ-

Mavi Marmara avukatları, Uluslararası ceza mahkemesinin İsrail devletini yargılayamayacakları yolundaki kararının hukuka uygun olmadığını İsrail'in işlediği insanlık suçlarının yargılanması için itiraz haklarını kullanacaklarını açıkladı. Mavi Marmara gemisinin bandırasını taşıdığı Komorlar Birliği devleti adına davayı takip eden Avukatlar Ramazan Arıtürk, Cihat Gökdemir, Zeki Arıtürk ve danışman Yrd. Doç. Dr. Ali Emrah Bozbayındır İstanbul Akgün otelde bir basın toplantısı düzenlediler.

İsrail işgalci devlet

Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin 61 sayfalık raporunda İsrail'in hukuksuzluklarının bir mahkeme tarafından tesbit edildiğini vurgulayan Av. Arıtürk, "Mahkeme İsrail'i Filistin'de işgalci olarak kabul etmiş, Mavi Marmara Gemisi'ne yönelik saldırısında uluslararası savaş suçu işlediğini belirlemiştir. İsrail Özgürlük filosuna saldırısında kasten adam öldürme, kasten ağır yaralama, insan onuruyla bağdaşmayan saldırı fiillerini işlemiştir. Bununla birlikte İsrail'in sivil araçlara saldırı suçu da mahkeme tarafından kabul edilmiştir" şeklinde konuştu.

İsrail sivil unsurlara bilerek saldırdı

Yrd. Doç. Dr. Ali Emrah Bozbayındır ise, dava sürecinin hukuki olmaktan çıktığını siyasi bir içerik aldığını vurgulayarak, "İsrail ve Türkiye Uluslararası Ceza Mahkemeleri sözleşmesini kabul etmediği için bu davaya müdahil olmamışlardır. Mahkeme'nin her iki devletten istediği bilgileri mahkemeye göndermemeleri davayı zorlaştıran unsurdur. Biz 90 gün içinde mahkemeye itirazımızı yaparak davanın yeniden açılmasını sağlayacağız. Ayrıca Birleşmiş Milletler Filistin'in gözlemci devlet olarak kabul etti. Filistin devleti Roma Sözleşmesini imzaladığı takdirde. Mavi Marmara ile birlikte İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği soykırım ve insanlık suçunun yargılanmasının önündeki engel kaldırılacaktır. Biz davayı sonuna kadar takip edeceğiz" dedi.