İsrail'in öldürdüğü gazetecilerin sayısı 169'a çıktı

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları sonucu 7 Ekim 2023'ten bu yana yaşamını yitiren gazeteci sayısı 169'a ulaştı.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik 7 Ekim 2023'te başlattığı saldırılar devam ederken, bu süreçte hayatını kaybeden gazetecilerin sayısı 169'a ulaştı.

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi tarafından yapılan son açıklamaya göre, gazeteci İbrahim Mervan Muharib, Han Yunus kentinde İsrail ordusunun saldırısında yaşamını yitirdi. Muharib, İsrail ordusuna ait araçların hareketlerini izlediği sırada hedef alınarak vuruldu. Onun ölümüyle, Gazze Şeridi'nde gazetecilik yaparken hayatını kaybedenlerin sayısı artmış oldu.

Medya Ofisi, İsrail'in Gazze'deki saldırılarında gazetecileri bilinçli olarak hedef aldığını belirterek, bu eylemlerin Filistin'in sesini susturmayı, gerçekleri gizlemeyi ve bölgedeki durumun uluslararası kamuoyuna duyurulmasını engellemeyi amaçladığını vurguladı. Açıklamada, İsrail'in bu saldırılarından sorumlu tutulması gerektiği ve uluslararası mahkemelerde yargılanması için ciddi adımlar atılması gerektiği ifade edildi.

İsrail ordusunun Gazze'deki gazetecilere yönelik saldırıları, uluslararası toplumu ve basınla ilgili kuruluşları harekete geçmeye çağıran Medya Ofisi, İsrail'in gazetecilere yönelik bu şiddetinin durdurulması için caydırıcı yaptırımlar uygulanması gerektiğini belirtti. Ayrıca, bu eylemler nedeniyle İsrail'in uluslararası hukukun gerekleri doğrultusunda yargılanmasının sağlanması gerektiği dile getirildi.

Filistin basınında yer alan haberlere göre, İsrail ordusu, Han Yunus'un kuzeybatısındaki Hamed kentinde görev yapan bir grup gazeteciyi hedef aldı. Bu saldırı sonrasında gazeteci İbrahim Mervan Muharib'den haber alınamadığı belirtilmiş, daha sonra Muharib'in cansız bedeni Hamad kenti yakınlarında bulunmuştu.

Medya Ofisi'nden daha önce yapılan açıklamalarda, İsrail'in Gazze'de gazetecilere yönelik saldırılarının, Filistin'in sesini susturmak ve haberlerin bölgesel ve uluslararası kamuoyuna ulaşmasını engellemek amacıyla yapıldığı vurgulanmıştı.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik gerçekleştirdiği yoğun saldırılarda, 16 binden fazlası çocuk ve 10 binden fazlası kadın olmak üzere 40 bini aşkın Filistinli hayatını kaybetti, 92 binin üzerinde kişi yaralandı. Bu saldırılarda ayrıca, hastaneler, okullar ve diğer sivil altyapıların hedef alınması sonucu, bölgede büyük bir insani kriz yaşanıyor. Enkaz altında hâlâ çok sayıda ceset bulunduğu bildirilirken, Gazze'nin pek çok yerinde halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumlarının hedef alınması, bölgedeki durumu daha da vahim hale getiriyor.