Nobel ödüllü Yemenli sivil toplum aktivisti Tevekkül Karman, "İsrail'in Türkiye'den özür dilemesi, Türkiye'nin zaferidir. Bu aynı zamanda İsrail'in Mavi Marmara'ya karşı yaptığı hatayı itiraf etmesidir" dedi. Geçen yıl Türk vatandaşlığını alan Karman, Yemen ve Türk kültürünü taşımaktan onur duyduğunu söyledi.
Arap Baharı'nın en sancılı ülkelerinden Yemen'de 2011'de başlayan halk hareketlerinde tüm dünyanın yakından tanıdığı bir isim haline gelen Karman, Yemenliler tarafından "Demir Kadın" ve "Devrimin Anası" unvanlarıyla anılıyor. 2011'de Nobel Barış Ödülü'nü Ellen Johnson Sirleaf ve Leymah Gbowee ile birlikte alan Karman, Nobel Ödülü'nü alan ilk Yemenli, ilk Arap kadını, ikinci Müslüman ve en genç kadın unvanlarını da elde etmişti.
Geçen yıl Türk vatandaşlığı da verilen Karman, Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü'nün (KDK) davetlisi olarak geldiği Ankara'da, açıklamalarda bulundu.
Karman, Türkiye'nin bölgesinde ve küresel düzeyde oynadığı lider rol ile özellikle Suriye devriminde sergilediği tutum dolayısıyla gurur duyduğunu kaydetti. Geçtiğimiz yıl Türkiye hükümetinin kendisine vatandaşlık verdiği Karman, "Türk hükümetinin bana vatandaşlık vermesinden dolayı çok mutluyum. Şu an Yemen ve Türk kültürünü, medeniyetini taşıdığım için onurluyum" diye konuştu.
İsrail'in Türkiye'den Mavi Marmara konusunda özür dilemesini de değerlendiren Karman, şunları kaydetti:
"İsrail'in Türkiye'den özür dilemesi, Türkiye'nin zaferidir. Bu aynı zamanda İsrail'in Mavi Marmara'ya karşı yaptığı hatayı itiraf etmesidir. Bunun yanında Gazze ambargosu ve orada yaptığı diğer hataları da itiraf etmesi gerekir. Biz bu özrün başta Gazze'den ambargonun kalkması ve İsrail'in Filistin halkına hakkını vermesi gibi farklı alanlarda da kendini göstermesini temenni ediyoruz."
-"Suriye halkı gün be gün zafere gidiyor"-Karman, Suriye devriminin "büyük bir devrim" olduğunu dile getirerek, "Suriye halkı içindeki büyük korkuyu ve etrafındaki engelleri aşmaya karar verdiği gün devrimi zaten başarmıştı" dedi. Nobel ödüllü aktivist, ""Suriye halkı gün be gün zafere gidiyor. Türkiye'nin Suriye'ye destek veren tutumunu memnuniyetle karşılıyorum. Daha fazla maddi, manevi, lojistik destek vermesini ve muhaliflerin istediği her türlü yardımı sunmasını istiyorum. Bu insani ve dini bir görev. Arap ve Türk halkının Suriye konusunda daha fazla rol alması gerekiyor. Suriye devrimine karşı oynanan gerçek bir komplo var ama bunlara rağmen devrim zafere ulaşacak" diye konuştu.
-"Arap Baharı devam ediyor"-Karman, Arap devrimlerinde rejimlerin devrilmesinin sadece ilk aşamayı oluşturduğunu ve şu an, yolsuzluk yapanlara ve eski rejimin sahiplerine karşı mücadelenin devam ettiği bir geçiş döneminde bulunulduğunu söyledi. Karman, şunları kaydetti:
"Geçiş dönemi çerçevesinde devrimci halkın demokrasi, eşitlik, özgürlük ve onurlu devlet taleplerini ve hayallerini gerçekleştirmek için yeni anayasa çalışmaları yapılıyor. Evet bazı engeller, sorunlar var ama bu engelleri, özgürlük için sokaklara çıkan ve eski rejimi devirdikten sonra yeni zorbaların gelmesine izin vermeyecek halk için büyük sorunlar değil. Ben Arap Baharı konusunda endişeli değilim. Yakında hedeflerine ulaşacağını umuyorum. Ancak devrim yaparak diktatörleri devirip bir günde, bir ayda ya da bir senede demokrasiye ulaşamayız."
Yemenliler tarafından "Demir Kadın" ve "Devrimin Anası" unvanlarıyla anılan Karman, 2011 yılında Nobel Barış Ödülü'nü Ellen Johnson Sirleaf ve Leymah Gbowee ile birlikte almış, Nobel Ödülü'nü alan ilk Yemenli, ilk Arap kadını, ikinci Müslüman ve en genç kadın unvanlarını da elde etmişti. Karman'a geçen yıl Türk vatandaşlığı da verilmişti.