İsrail'in hain planına veto! 'Operasyon istemiyoruz'

İşgalci İsrail'in Gazze'deki saldırılarından kaçan 1,4 milyon Filistinlinin sığındığı Refah kentine yönelik tehditler sürerken ABD'den dikkat çeken açıklama geldi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, İsrail yetkilileriyle yaptığı görüşmelerde, Gazze Şeridi'ndeki Refah kentinde sivillerin korunmasına yönelik bir plan olmadan "askeri operasyon" istemediklerini belirtti. Sullivan, NBC ve CNN'e verdiği röportajlarda, "Gazze'nin diğer tarafında yürütülen operasyonlar nedeniyle küçücük bir alana sıkıştırılmış 1 milyon kişiden bahsediyoruz. Aynı zamanda tüm insani yardım sistemi de burada." dedi.

Askeri operasyon istemiyoruz

Sullivan, İsrail yetkilileriyle yaptıkları görüşmelerde sivilleri koruyacak, güvenlik, gıda, kıyafet ve barınak sağlayacak bir plan olmadan Refah'ta ilave askeri operasyon istemediklerini açıkça ifade ettiklerini belirtti. ABD'nin İsrail'e silah satışını askıya alıp almayacağı sorusuna ise Sullivan, bu konuda varsayımda bulunmak istemediğini ancak İsrail'e net bir şekilde görüşlerini aktardıklarını ve Tel Aviv'den dönüş beklediklerini ifade etti.

Ayrıca, Paris'te ABD, İsrail, Mısır ve Katar arasında yapılan görüşmelerle ilgili olarak da Sullivan, detaya girmese de esir takası ve çatışmalara aranın nasıl yürütüleceği konusunda "genel bir anlayış" sağlandığını belirtti. Sullivan, Mısır ve Hamas yetkililerinin Katar'da ilave görüşmeler yapacağını ve nihai anlaşma için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise ABD'li televizyon kanalı CBS News'e yaptığı açıklamada, "Hamas'ın 24 taburundan 18'ini yok ettiklerini" savunan Netanyahu, Refah kentine saldırı başladığında, saldırının "yoğun aşamasının aylar değil, haftalar içinde tamamlanacağını" aktardı

Refah, Gazze'nin güneyinde Mısır sınırında bulunuyor ve İsrail saldırıları öncesinde yaklaşık 280 bin Filistinliye ev sahipliği yapıyordu. Ancak, İsrail'in saldırıları nedeniyle 2,3 milyon nüfuslu Gazze Şeridi'nde 1,9 milyon kişi yerinden oldu ve çoğu Refah'a sığındı. Bu durum, Refah'ın nüfusunun 4 katından fazla artarak 1,4 milyona ulaşmasına neden oldu.