ABD'yi sarsan Baltimore merkezli siyahi isyanın bir benzeri de İsrail'de patlak verdi. Başkent Tel Aviv'deki Etiyopya asıllı Yahudilerin "ırkçılığı ve polis şiddetini" protesto ettiği gösteride, "siyah değil, beyaz değil, hepimiz insanız" sloganları atıldı. Dükkanların vitrinlerinin kırıldığı ve araçların ateşe verildiği eylemlerde 68 kişi yaralanırken 43 eylemci gözaltına alındı.
Devlet şiddetine ve polis ırkçılığına isyan eden siyahilerin Baltimore kentinde başlattığı ve tüm ABD kentlerine yayılan isyan İsrail'e de sıçradı. Falaşa denlen Etiyopya asıllı Yahudilerin üç gün önce Doğu Kudüs'te başlayan protestoları başkent Tel Aviv'de büyük çatışmalara dönüşerek sürdü. Falaşaların "ırkçılığı ve polis şiddetini" protesto ettiği Tel Aviv'deki gösteride kent alevler içinde kalırken Çoğunluğu polis 68 kişi yaralandı, 43 eylemci gözaltına alındı. İsrail Polis Sözcüsü Luba es-Semri gösteride, şiddet olaylarının yaşandığını, dükkanların vitrinlerine ve bazı polis araçlarına zarar verildiğini ileri sürdü.
ŞİDDETE İZİN VERMEDİK!
İsrail Emniyeti Genel Müdürü Yohanan Danino, sivillere veya polise karşı şiddet kullanan herkesin yargı önünde hesap vereceğini belirterek, "İsrail polisi Etiyopya asıllı Yahudilerle görüşmek için büyük çaba harcadı. Oturduk ve İsrail polisi ile aralarında güveni arttırma yollarını araştırmak için ortak bir ekip kurduk" dedi. Danino, perşembe günü Kudüs'te, cumartesi gecesi de Tel Aviv'de, "şiddet olaylarına" değil, gösteri düzenlemelerine izin verdiklerini ifade etti.
Polisler hapsedilsin
Kendilerine ırkçı uygulamalar yapıldığı gerekçesiyle eylem yapan binlerce Etiyopya Yahudileri Tel Aviv'deki Azrieli Kulesi önünde gösteri yaptı. Slogan atarak hükümet binalarının olduğu Ayalon yoluna kadar yürüyen kalabalık, "şiddete bulaşan polisler hapsedilmeli" çağrısında bulundu. İsrail vatandaşı Etiyopya asıllı Yahudiler, şehirdeki bazı ana yolları trafiğe kapatarak, "siyah değil, beyaz değil, hepimiz insanız", "Irkçılığa ve ayrımcılığa hayır" ve "Artık söz değil eylem istiyoruz" şeklinde slogan attı. İsrail meclisindeki bazı Arap milletvekilleri ve İsrailli aktivistler de eyleme destek verdi.
TOMA'larla müdahale
Tel Aviv'deki Azrieli Kulesi yakınlarında rkçılık karşıtı protesto düzenleyen binlerce Etiyopyalı Yahudiye, İsrail güçleri ses bombası, göz yaşartıcı gaz ve TOMA'larla müdahale etti. Protestocular aşırı polis şiddetine taş ve pet şişelerle karşılık verdi.
Netanyahu şok geçirdi
Etiyopya asıllı İsrail askeri Damas Pakada ile görüşen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Pakada'enin dövülme görüntülerini izledikten sonra şok geçirdiğini" söyledi. Görüntüleri kabul edilemez bulduğunu belirten Netanyahu, "Güvenlik güçlerimiz konuya ilişkin çalışmalarını yürütüyor. Ancak senin (Pakada) de sokaktaki şiddet olaylarının durması çağrısında bulunduğunu duydum. Bu gerçek bir liderlik" diye konuştu. Sükunetin yeniden tesis edilmesi çağrısında bulunan Netanyahu, "Tüm iddialar araştırılacaktır ancak şiddete ve bu şekildeki kargaşalara yer yoktur" ifadesini kullandı.
Siyasetçiler de eyleme destek verdi
Tel Aviv'deki gösteriye İsrail meclisindeki Birleşik Arap Listesi Başkanı Eymen Avde, Siyonist Birlik milletvekili Stav Shaffir, Etiyopya asıllı ilk milletvekili olan Pnina Tamano-Shata ve bazı diğer siyasetçiler de katıldı. Tamano-Shata, İsrail'in Kanal 2 televizyonuna yaptığı açıklamada, "(Etiyopya asıllı Yahudiler) genç yaşlardan itibaren ayrımcılığa maruz kalmaktan bıktılar" ifadesini kullandı. İsrailli Arap milletvekili Basil Gattas da, "Irkçı polise karşı gösteri yapma" çağrısında bulundu.
Falaşalar kimdir
Etiyopyalı Yahudiler, Falaşalar olarak da biliniyor. Falaşa kelimesi Amhara dilinde "yaban" anlamına geliyor. Bu yüzden Etiyopyalı Yahaudiler kendilerini İsrail Evi (Beta İsrael) üyesi olarak adlandırıyor. Beta İsrael cemaatinin yüzde 85'i 120.000 kişilik nüfusuyla İsrail'de yaşıyor. İsrail hüku00fbmetince hayata geçirilen 1984'deki Musa Operasyonu ve 1991'deki Süleyman Operasyonu ile on binlerce Etiyopyalı Yahudi İsrail'e getirtilerek Etiyopya'daki iç savaş ve kıtlıktan kurtarıldı.Falaşaların, İsrail'e taşınmaları seksenli yıllara dayanmasına rağmen hala entegrasyon sorunları yaşanıyor. Yapılan bir araştırmaya göre topluluğun yüzde 75'i İbranice yazamıyor ve yaklaşık yarısı İbranice konuşamıyor.