İsrail Kamu Yayın Kuruluşuna (KAN) göre, Kudüs'teki İsrail Merkez Mahkemesi, 59 turist rehberinin "İkinci İntifada döneminde Filistin saldırıları sebebiyle geçim kaynakları zarar gördüğü" gerekçesiyle 2003'te açtığı davayı karara bağladı.
Yaklaşık 20 yıl önce açılan ve 14 davacının hayatını kaybettiği davada mahkeme, Filistin yönetiminin turist rehberlerine 5,5 milyon şekel (yaklaşık 1,5 milyon dolar) tazminat ödemesi kararı aldı.
Öte yandan, Filistin yönetiminden bir uzman, İsrail'de turizmdeki gerilemenin 11 Eylül 2001 saldırıları, İsrail'in turizm alanındaki yetersizliği ve Rusya'daki ruble krizi gibi intifada ile alakası olmayan birçok sebebe dayandığını belirterek tazminat miktarının azaltılması talebinde bulundu.
Hakim Moşe Sovel ise davacıların Ekim 2000 ila Mayıs 2002 tarihleri arasındaki gelirlerinin azalmasından elde edilen sonuçlara göre, Filistin yönetimini turist rehberlerinin uğradığı zararın yüzde 95,4'ünden sorumlu tutarak Filistin tarafının talebini reddetti.
Filistin yönetiminden yapılan yazılı açıklamada İsrail turizmine zarar verdiğini inkar ederek, konuya ilişkin, "İsrail ordusunun o zamanki tutumu ekonomiye ve Filistin yönetimine ciddi zarar verdi." açıklamasında bulundu.
"Filistin vergi fonlarına yönelik korsanlık"Filistin Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmed ed-Dik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail mahkemesinin kararını "yasa dışı ve Filistin vergi fonlarına yönelik korsanlık" şeklinde niteledi.
İsrail’in, Filistin halkına yönelik ihlal politikasını "tüm kanallardan" sürdürdüğünü belirten Dik, "Filistin Dışişleri Bakanlığı, bu konuyu ve İsrail’in diğer ihlallerini, ABD yönetimi, Avrupa Birliği ve diğer devletlerle yürüttüğü diplomatik kanallar aracılığıyla gündeme getirecek." dedi.
İsrail Meclisi, geçen ay Filistinlilerin saldırılarında öldürülen İsraillilerin ailelerinin Filistin'in vergi fonlarından tazminat almak için dava açmasına izin veren bir yasa tasarısını onaylamıştı.
Hakim Moşe Drori, 2019'da verdiği kısmi kararda, İkinci İntifada dönemindeki saldırıların İsrail ekonomisine ve turizmine verdiği zarardan Filistin yönetimini sorumlu tutmuştu.
Dava kapsamında herhangi bir tazminat miktarı belirlemeyen Drori'nin emekli olmasının ardından davayı Hakim Moşe Sovel devralmıştı.
İkinci intifadaDönemin İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un, 28 Eylül 2000'de, İsrail askerinin koruması altında Aksa'nın avlusunda dolaşması, ikinci intifadanın fitilini ateşlemişti.
Filistinlilerle İsrail askerleri arasında 7 kişinin hayatını kaybetmesine, 250 kişinin ve 13 İsrail askerinin yaralanmasına neden olan çatışmaların ardından Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki kentlerde onlarca kişinin yaralanmasına neden olan şiddet olayları hızla yayılmıştı.
Beş yıl süren ikinci intifada sırasında 4 bin 412 Filistinli hayatını kaybederken, 48 bin 322 Filistinli yaralanmıştı. Aynı zamanda söz konusu çatışmalarda 1069 İsrailli ölmüş, 4 bin 500 İsrailli yaralanmıştı. İkinci intifada süresince Batı Şeria ve Gazze Şeridi, İsrail askerlerinin istilalarına, binlerce evin yıkılmasına, tarım alanlarının tahrip edilmesine sahne olmuştu.
Eski İsrail Başbakanı Şaron'un tartışmalı Mescid-i Aksa ziyaretinin ardından Eylül 2000'de başlayan "İkinci İntifada", Şubat 2005'te Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Şaron arasında varılan ateşkes anlaşmasıyla son bulmuştu.