Kübra Esin HakbilirAnkara
İsrail ordusu, Gazze ablukasını delmeyi hedefleyen 3. Özgürlük Filosu'ndaki beş tekneden birine müdahale etti. Gazze ablukası adı altında acı çekerek gerek enerji gerek tıbbi ihtiyaç sıkıntısı çeken insanlar yardım bekliyor. Bu ambargo altında Filistin'e nasıl yardım edilebileceği konusunda soru yöneltilen aydınlar, ülkelerin ortak bir iradede buluşarak bu konuda tepki gösterilmesi gerektiğini vurguladı.
Filistin'e desteği sürdürmeliyiz
İnsan Hakları Aktivisti Hülya Şeker, İsrail tarafından çok keskin bir şekilde işletilen Gazze Ablukası'nda insanların en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamadığını dikkat çekerek, zulme rağmen Amerika ve Batı'nın İsrail ile diplomatik ilişkilerde son derece etkin bir şekilde arkasında durmaya devam ettiğini ifade etti. Filistin'deki zulüm gören insanlara yönelik öncelikle Müslümanlara düşen görevler olduğunu kaydeden Şeker, "Bu konuyu sürekli kamuoyunda canlı tutmak ve ülkelerin öncelikle İsrail ile olan hem siyasi hem de ekonomik ilişkilerini keserek İsrail'i yalnız bırakmaya çalışılması gerekiyor" dedi. İslam Dünyası'nın genel olarak bir kuşatma altında olduğunu dile getiren Şeker, Müslüman dünyasının kuşatmaya karşı geliştirdiği bir tepkinin olmadığını söyledi. Şeker , "Müslümanlar Gazze konusunda sorumluluğunu tam olarak yerine getiremiyor. Bu konuda dünya çapındaki bütün Sivil Toplum Kuruluşlarının harekete geçmesi ve gücümüz yettiğince oradaki insanlara destek verilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.
İsrail'e karşı gelebilecek bir irade yok
Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ablukanın uluslararası bir meşruiyeti olmadığını dile getirdi. Ablukanın kırılmasını söz konusu olabildiğini fakat İsrail'e karşı gelinebilecek bir iradenin olmadığını vurgulayan Kaya, "Filistin halkının kardeşi olan Müslüman ülkeler dahil olmak üzere dünyada İsrail'e karşı gelebilecek bir iradenin olmadığını görmek lazım" dedi. Kaya, ayrıca Mavi Marmara olayını hatırlatarak sözlerine şu şekilde devam etti; "Mavi Marmara olayında İsrail'in vahşetine, korsanlığına karşı kınamalar oldu. Türkiye bu konuda da tepkisini sert bir şekilde dile getirdi. Ama dünya İsrail'e karşı, sen burada yaşa dışı bir abluka uyguluyorsun, biz bunu kabul etmiyoruz ve yardım gönderiyoruz diyemedi" ifadelerinde bulundu.
Amerika'ya teslim olmuş durumdayız
Filistin'e yardım için Sivil Toplum Kuruluşlarının harekete geçmesi gerektiğini vurgulayan Kaya, ambargonun yasa dışılığına dikkat çekerek bu konuda kamuoyu oluşturulabileceğini söyledi. Ambargonun fiilen kırılabilmesinin ülkelerin deniz gücüyle yardım götürülmesi ile gerçekleşebileceğini dile getiren Kaya, "Dünyaya Amerikan perspektifinden bakarak Amerika'ya teslim olmuş durumdayız. Amerika da İsrail'e teslim olmuş durumda. Amerika veya Batı'nın arkasında durduğu İsrail'e karşı bir adım atmak demek öncelikle Küresel Güçlere karşı çıkmak demektir. Bunu yapabilecek bir güç şu an dünyada ve İslam Dünyasında yok. Ama bu irade ortaya koyulsa ambargo kırılabilir" dedi. Türkiye'nin son yıllarda sadece Filistin meselesinde değil, Suriye'de ki mazlum ve mağdurlar için tepkisini sert bir şekilde dile getirdiğini söyleyen Kaya, " Gazze ablukasında belki daha büyük sıkıntılar yaşanıyor ama kimsenin umurunda değil. Türkiye bu konuda destek vermeye çalışıyor. Batı ise bırakın destek olmayı Türkiye'ye "Terörist Ülke" yakıştırması yapıyor. Dünyada yaşanan bu durumların giderilebilmesi için güç dengesizliğini ortadan kaldıracak bir irade ortaya konulması gerekiyor" dedi.