Türkiye, işgalci İsrail'in Gazze'deki katliamlarını en sert dille kınarken yaptırım silahını devreye sokmaktan da çekinmedi.
son olarak Türkiye yaptırımlar kapsamında, İsrail için stratejik öneme sahip olan inşaat demirinden yassı çeliğe, mermerden seramiğe kadar 54 üründe kısıtlama getirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kısıtlamaların Gazze'ye kesintisiz, engelsiz ve yeterli miktarda insani yardım sağlanana kadar devam edeceğini belirtti. İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz ise Türkiye'nin ihracatı kısıtlama kararına sosyal medya hesabından tepki gösterdi.
Türkiye'ye ihtiyaç duyuyorlarİsrail basınından Maariv gazetesi ise Türkiye'nin bu hamlesi sonrası Tel Aviv yönetiminin en kötü senaryoya hazırlanması gerektiğine dikkat çeken bir haber yayımladı.
Gazete, Ankara'nın bu hamlelerinin İsrail için bir baş ağrısı niteliğinde olduğunu söyledi, Maariv ayrıca İsrail'in böyle yaptırımlardan etkilenmemesi için yerli üretimleri hızlandırması gerektiğini kaydetti. Gazeteye konuşan Hayfa'daki Denizcilik Politikası ve Strateji Merkezi'nden araştırmacı Ehud Gönen ise Türkiye-İsrail arasındaki ilişkilerin giderek karmaşık bir hal aldığını belirtti ve Tel Aviv'in Karadeniz ülkelerine yaptığı ihracat için Türkiye'ye ihtiyaç duyduğunu söyledi.
Ehud Gönen açıklamalarının devamında şu sözleri kullandı:
"1990'larda Türkiye, İsrail için önemli bir ticari varış noktasıydı. İki ülkenin şirketleri işbirliği içindeydi ve birçok konuda işbirliği yapıldı. Ancak bu anlaşmalar özellikle Mavi Marmara gemisi olayı ve Orta Doğu'da çıkan savaş sonrası giderek azaldı"
Boğazların kapatılma korkusu sardıMaariv gazetesi, Türkiye'nin iç piyasada yerli ve Asya ülkelerinden ithal edilen ürünleri ağırlıklı olarak kullandığını ve İsrail'in Türkiye'nin en önemli ihracat pazarlarından biri olduğunu ancak savaş nedeniyle bu durumun azaldığını belirtti. Gazete, Türkiye'nin bu kesinti sonrasında iç piyasada sadece yüzde 5'lik bir pazar kaybı yaşayacağını öne sürdü ve boğazlara dikkat çekti.
İsrail'in her duruma hazırlıklı olması gerektiğini vurgulayan Maariv, uluslararası toplumu boğazlar konusunda bilgilendirmek için yetkililere çağrıda bulundu ve "Türkiye'ye sessiz de olsa bir cevap verebiliriz" şeklinde değerlendirme yaptı. Gazeteye göre, Türkiye'nin boğazları kapatması durumunda İsrail'in Rusya, Avrupa hatta Kafkaslara bile ulaşımı kesilecek ve bu durum ekonomik açıdan bir felakete yol açabilir.