İsrail mahkemede

31 Mayıs 2010'da Gazze'ye doğru yola çıkan insani yardım filosuna karşı devlet terörü gerçekleştirerek 9 masumu katleden Siyonist işgal devleti İsrail'in eli kanlı komutanlarının yargılanmasına yarın devam edilecek.

İSMAİL UĞUR / ANKARA

İsrail işgal devleti, 31 Mayıs 2010'da Gazze'ye insani yardım malzemesi taşıyan sivil Özgürlük Filosu'na yaptığı askeri saldırıda insani yardım görevlisi 9 Türk vatandaşını katletmiş, birçoğunu da yaralamıştı. Saldırı sırasında ve sonrasında İsrail askerleri filo katılımcılarına da işkence ve kötü muamelede bulunmuş, özel ve şahsi eşyalarına el koymuştu.

Emri verenler yargılanıyor

Bütün dünyanın gözü önünde gerçekleşen İsrail katliamını hem Türkiye mahkemeleri hem de Uluslararası Ceza Mahkemesi nezdinde yargıya taşıyan İHH İnsani Yardım Vakfı, saldırı emrini veren dönemin İsrail'li yetkililerini ve saldırı emrini uygulayan görevlileri insanlığa karşı suç işledikleri gerekçesiyle mahkemeye verdi. Dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Gavriel Ashkenazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Eliezer Marom, Hava Kuvvetleri İstihbarat Sorumlusu Tuğgeneral Avishai Levi ve İsrail İstihbarat Başkanı Tümgeneral Amos Yadlin'in de aralarında bulunduğu sorumlular, insanlık suçu işledikleri gerekçesiyle yargılanıyorlar.

İsrail'e açılan davaların önemi

Açılan uluslararası davalar, İsrail tarafından son derece endişeyle karşılanıyor. Çünkü, hem Türkiye hem de İsrail'in "Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi"ne (SİDAS) taraf olmaları nedeniyle, sanıklar hakkında kesinleşmiş mahkumiyet kararlarının çıkması halinde İsrail sanıkları iade etmek zorunda kalacak. Ayrıca, İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nden verilecek kesinleşmiş mahkumiyet kararları veya öncesinde çıkacak yakalama kararları için Interpol (Uluslararası Polis Örgütü)'nün Türkiye birimi, Interpol Genel Sekreterliği'nden kırmızı bültenle arama kararı çıkartılmasını talep edebilecek. Kırmızı bülten çıkartılmasının sonucu olarak İsrail işgal devleti Mavi Marmara katillerini yargıya teslim etmesi gerekecek.

BM de "ihlal var" dedi

Birleşmiş Milletler (BM) İsrail'in Mavi Marmara saldırısıyla ilgili Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi tarafından oylanan ve kabul edilen kararında, "Saldırıda gerçekleşen hukuka aykırı fiillerden dolayı IV. Cenevre Sözleşmesi hükümleri ihlal edilmiştir" ifadelerine yer vermişti. BM'nin bu yöndeki raporu, İsrail'in hukuk dışı saldırısı sonucu gerçekleştirdiği katliamın failleri için kabus niteliğinde anlamlar taşıyor.

Uluslararası yargılama girişimi

İHH avukatları tarafından Komor Birliği Devleti adına alınan yetkiyle BM İnsan Hakları Konseyi'nce de kayıt altına alınan suçları işleyenlerin ve saldırı emrini veren sorumluların yargılanması için 14 Mayıs 2013 tarihinde Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) de başvuru yapıldı. Yapılan başvuru, belgeleriyle birlikte UCM'de bir ön yargılama mekanizması olan kademeye geçti. Bu başvuru ile başlayacak olan uluslararası ceza yargılamasında, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu başta olmak üzere, İsrailli üst düzey diğer sorumluların sanık olarak yargılanması ve cezalandırılmaları, Komor Birliği adına İHH avukatları tarafından takip edilecek.

İHH TÜM VATANDAŞLARI DAVET EDİYOR

İHH, Mavi Marmara Gemisi'ne yönelik saldırı nedeniyle İsrailli askeri yetkililer ve sorumlulara karşı yürütülen Mavi Marmara Davası'nın 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen10 Ekim'deki 4. duruşmasına tüm vatandaşları davet etti. Mavi Marmara Davası Avukatları, bu duruşmada ara karar ile İsrailli komutanlar hakkında yakalama kararı çıkmasını bekliyor.

MAVİ MARMARA'DA NE OLMUŞTU?

31 Mayıs 2010 tarihinde İsrail, Gazze Özgürlük Filosu'ndaki 'Komor Birliği Devleti' bayrağı taşıyan Mavi Marmara gemisine ve diğer gemilere taammüden saldırarak 'savaş suçları' işlemiş ve saldırıda 8'i Türkiye, 1'i ABD vatandaşı 9 sivil insani yardım gönüllüsünü katletmişti. İsrail askerleri ve sivil ajanları, çoğu ağır yaralı olmak üzere 50'den fazla sivili yaralamış, tüm yolcuları hukuksuz bir şekilde alıkoyarak hapsetmiş, işkence ve onur kırıcı muameleye tabi tutmuştu. İnsani yardım gemilerine de el koyan İsrail işgal devleti, Türkiye Cumhuriyeti devletinin kararlı tutumu nedeniyle saldırıdan 3 gün sonra tüm tutuklu sivilleri Türkiye'ye göndermek zorunda kalmıştı.

ANKARA MAVİ MARMARA ŞEHİTLERİNİ ANACAK

9 Ekim Çarşamba saat 12.30'da İsrail konutu yanında Mavi Marmara şehitleri anılarak Mavi Marmara davaları ve Mescid-i Aksa'nın özgürleşmesi için basın açıklaması yapılacak. Vatandaşlar çocuklarıyla birlikte özgürlük balonları uçurarak özgürlük mesajlarını Gazze'ye iletecekler ve Mescid-i Aksa'daki ibadet yasağını kınayacaklar.