Haber: Marina Mussa
İşgalci İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları, Türkiye dâhil olmak üzere tüm dünyayı İsrail’e karşı birleştirdi. Türkiye’de Tüketici Birliği Federasyonu birçok STK İsrail'in ürünleri ile İsrail’e destek verdiği belirtilen markaların boykot edilmesi çağrısında bulundu. Bu bağlamda İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Pazarlama Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Süphan Nâsır ve Araştırma Görevlisi Merve Kır İsrail’e yönelik boykot çağrılarının Türkiye’de ne kadar etkili olduğunu, tüketicilerin farkındalığını ortaya koyan kapsamlı bir araştırma yaptı.
En çok Z kuşağı boykotu sahiplendiYapılan araştırmaya katılanlar arasında en çok ilgi gösterenlerin gençler olduğu tespit edildi. Hem Z kuşağı hem Y kuşağının boykota katılım oranının yüksek olduğu görüldü. Üstelik Z kuşağını temsil edenler, boykot kampanyalarını en çok ciddiye alan grup oldu.
Z kuşağı, 1995 - 2012 yılları arasında doğanları kapsıyor. Y kuşağı terimi ise 1983 - 1995 yılları arasında doğanları ifade etmek için kullanılıyor.
'Z kuşağı İsrail'e destek veren markaları unutmaz'Araştırmacılar Nasır ve Kır’ın ortaya çıkarttığı sonuçlara göre, Z kuşağının satın alım gücü diğer kuşaklar kadar güçlü olmamasına rağmen; geleceğin satın alımlarında Z kuşağının baskın rol oynayacak. Araştırmacılar, Z kuşağının aktivist ruha sahip olduğunu ve boykot kapsamındaki markaları unutmayacağını ve bu markalara yönelik algı ve tutumlarının ileriki dönemler içinde olumsuz yönde etkileneceğini düşünüyor.
İnsanlar neden boykot ediyor?Çalışmanın sonucunda boykota katılım gösterenlerin yüzde 29'u, katılım amacını İsrail'e tepki göstermek olarak açıkladı. Yüzde 25 ise İsrail'e destek veren markaları finansal açıdan zora sokmak istediklerini belirtti. Yüzde 25'lik kesim için İsrail’i destekleyen markalara kızgınlığını dile getirmek için boykota katılım gösterdi.