İSPARK’tan bisiklet atağı

İBB kuruluşu İSPARK, 2009’da çevre dostu ve sağlıklı yaşama katkı için Bisiklet Park Projesi’ni hayata geçirdi. Proje zaman içerisinde büyük rağbet gördü. Bisiklet sayısının 3 bine, durak-istasyon sayısının ise 142’e ulaştığı proje kent genelinde yaygınlaşıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSPARK, ulaşımın alternatifi olarak 2009 yılında çevre dostu ve sağlıklı yaşama katkı sağlayan Bisiklet Park Projesi’ni hayata geçirdi. Proje, güncel teknolojiyle daha profesyonel hale getirilerek İSBİKE (Akıllı Bisiklet Kiralama Sistemleri) kuruldu. İki yakada da hizmet veren proje ile İstanbullular bisiklet kiralayarak İstanbul sahillerinin keyfini sürüyor. İSPARK, bisiklet sayısının 3 bine, durak-istasyon sayısının ise 142’e ulaştığı projeyi kent genelinde yaygınlaştırmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Aile bisikletine yoğun ilgi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Maltepe Sahili’nde hizmete sunduğu 4 kişi kapasiteli “aile bisikleti” vatandaşlardan yoğun ilgi gördü.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi kuruluşu İSPARK’ın Maltepe Orhangazi Şehir Parkı’nda işlettiği “aile bisikleti” vatandaşlardan tam not aldı. Özellikle yürümekte zorlanan yaşlılar ve engelli vatandaşlar hizmetten oldukça memnun kalırken, aileleriyle birlikte bisiklete binen çocuklar da sahilde hoş dakikalar geçiriyorlar.

Aile bisikletleri ile sahil keyfi

İSPARK tarafından yürütülen “aile bisikleti” hizmeti ile vatandaşlar Adalar manzarası eşliğinde sahilin keyfini sürüyor. Aile bisikletleri, ön ve arka koltukta ikişer kişilik kapasiteyle aynı anda 4 kişiyi taşıyabiliyor. Yürümekte zorlanan yaşlılar ve engelliler, bisikletlerle kilometrelerce uzunluğundaki sahili rahatça geziyor.

İstanbulkart ile bisiklet kiralamak çok kolay

İlk olarak 24 bisikletle başlayan hizmete özellikle hafta sonu ilgi artıyor. Bisiklet kiralamak için İSPARK noktasında uzun kuyruklar oluşuyor. Yoğun talep üzerine bisiklet sayısının 50’ye çıkarılması için çalışma başlatıldı. Maltepe Sahil’in ardından önümüzdeki ay Avcılar Sahil’de de “aile bisikletleri” hizmet vermeye başlayacak. Aile bisikletleri 1 saatliğine kiralanıyor. 1 saatlik kiralama bedeli ise 10 TL. Ödemeler İstanbulkart ile yapılıyor.

Karaköy-Sarıyer arasında akıllı bisiklet parkuru

İSPARK'ın hayata geçirdiği İSBİKE projesi kapsamında, Karaköy-Sarıyer arasında akıllı bisiklet parkuru hizmete açıldı. İSPARK'tan yapılan açıklamaya göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı bisiklet yolları üzerinde İSPARK’ın hayata geçirdiği akıllı bisikletler yaygınlaşıyor. Daha önce Kadıköy-Maltepe, Florya-Yeşilköy arasında hizmet vermeye başlayan Akıllı Bisikletlerle Sarıyer-Beşiktaş-Karaköy arasında başladı. 200 bisikletin bulunduğu güzergahta vatandaşlar hem spor yapmaya hem de sahilin keyfini sürmeye başladılar.

İstanbullu bisikleti çok sevdi

Aile bisikletleri, ön ve arka koltukta ikişer kişilik kapasiteyle aynı anda 4 kişiyi taşıyabiliyor. Yürümekte zorlanan yaşlılar ve engelliler, bisikletlerle kilometrelerce uzunluğundaki sahili rahatça geziyor. Maltepe Sahil’in ardından önümüzdeki ay Avcılar Sahil’de de “aile bisikletleri” hizmet vermeye başlayacak. Aile bisikletleri 1 saatliğine kiralanıyor. 1 saatlik kiralama bedeli ise 10 TL. Ödemeler İstanbulkart ile yapılıyor.

Akıllı Bisiklet Paylaşımı

Bisikletin eğlence ve spor amaçlı kullanılmasına ilave olarak bir ulaşım aracı olarak da kullanılmasını teşvik etmek amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi şirketi İSPARK, İstanbul genelinde yaygınlaştırarak sağlıklı ve çevreci bir ulaşımı tüm bisiklet severlerin hizmetine sundu.

Akıllı Bisiklet Paylaşım Sistemi ile bisiklet severler bisikletlerini kullanabilmek için yanlarında taşımak zorunda kalmıyor. vatandaşlar istedikleri İSBIKE istasyonlarından bisiklet kiralayabiliyor ve herhangi bir İSBIKE istasyonuna bırakabiliyor.

Daha sağlıklı ve çevreci araç

Birçok metropolde bisiklet severlere alternatif ulaşım olarak hizmet veren teknolojik veri tabanı ile desteklenerek bisiklet taşıma zorunluğunu ortadan kaldıran ve kentteki ulaşım ağına entegre olabilen sürdürülebilir bisiklet paylaşım sistemidir.

Bu sistemin amacı, 3 – 5 km uzunluğundaki ara mesafeleri motorlu araç kullanmak zorunda kalmadan gidilebilmesini sağlamaktır. Bu sayede toplu ulaşım üzerindeki yük ve çevreye zarar veren sera gazlarının etkisi azalacak, toplum daha sağlıklı ve daha çevreci bir ulaşım aracını kullanabilme imkanına sahip olacaktır.