İşlem hacmi son 6 yılın zirvesinde
Rekabet Kurumu Başkanı Ömer Torlak, Türkiye`deki birleşme ve devralmaların işlem hacminin geçen yıl 30,1 milyar liraya ulaştığını belirterek bu rakamın son 6 yılın en yüksek değeri olduğunu açıkladı.
Ezgi ÇelikAnkara
Rekabet Kurumu Başkanı Ömer Torlak, basın mensuplarıyla bir araya gelerek ‘2018 Yılı Birleşme ve Devralma Görünüm Raporu’nu açıkladı. Rapora ilişkin bilgi veren Başkan Torlak, geçen yılın son 5 ayında yaşanan olumsuz ekonomik gelişmelerin Türk firmaları arasındaki işlemlere ve yabancı sermayenin Türkiye ekonomisine ilgisini olumsuz etkilemediğini ifade etti. Rekabet Kurumu tarafından geçen yıl toplam 223 birleşme ve devralma dosyasının tamamlandığı bilgisini veren Torlak, bu rakamın son 6 yılın ortalamasının üzerinde olduğunu dile getirdi.
Birleşme ve devralmalar açısından Türkiye işlemlerinin geçen yıl toplamda 30,1 milyar liralık hacme ulaştığını vurgulayan Torlak, bu rakamın son 6 yılın en yüksek değeri olduğunu açıkladı.
“Yasama süreci devam ediyor”
Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Torlak, bazı film yapımcıları ile sinema salonu işletmecileri arasındaki tartışmaya ilişkin değerlendirilmesinin sorulması üzerine, "Mecliste yasama süreci devam ediyor. Bu kapsamda yasama sürecinde ya da öncesinde bizim görüşlerimize ihtiyaç duyulursa konuya ilişkin görüşümüzü sunarız. Şu an için böyle bir somut konumuz yok. Yasama sürecine de müdahale yetkimiz bulunmuyor." dedi.
“2019 sonunda yada 2020 başında tamamlanacak”
Google hakkındaki rekabet soruşturmasına ilişkin konuşan Torlak, arama motoru pazarındaki hakim durumun reklam pazarında kötüye kullanılmasını kapsayan bir soruşturma yürüttüklerini söyledi. Torlak, bunun geniş kapsamlı ve ilave süre gerektiren, yurt dışından da takip isteyen bir konu olduğuna işaret ederek bu tür soruşturmaların ortalama 14 ayda tamamlandığını, Google soruşturmasının da 2019 sonunda ya da 2020 başında tamamlanmasını öngördüklerini dile getirdi. Algoritma konusunun kişisel verileri koruma çerçevesinde çok önemli bir araç olduğuna işaret eden Torlak, "Bunu aynı zamanda dijital kartel anlamında rekabeti ihlal olarak da kullanabilirler. Fiilen Google dosyasıyla bu konu üzerinde de somut şekilde çalışmış olacağız” şeklinde konuştu.