İslam aleminde Kadir Gecesi coşkusu

Bin aydan hayırlı olduğuna inanılan Kadir Gecesi nedeniyle vatandaşlar camilere akın etti.
Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı ve ''bin aydan daha hayırlı'' olarak kabul edilen Kadir Gecesi'nde İstanbullular camilere akın etti.
Çok sayıda vatandaş, Kadir Gecesi dolayısıyla Eyüp Sultan, Fatih, Süleymaniye ve Sultanahmet camileri başta olmak üzere kentteki birçok camide iftardan önce hazır bulundu. Orucunu açan vatandaşlar, camilerde teravih namazını eda etti, okunan Kur'an-ı Kerim, Mevlid-i Şerif ve ilahileri dinledi.
Sultanahmet Camisi
Orucunu At Meydanı'nda ve Sultanahmet Camisi'nin avlusunda açan vatandaşlar, caminin girişinde ve şadırvanında uzun kuyruklar oluşturdu. Vatandaşlar caminin içinin yanı sıra avlusu ve bahçesinde de teravih namazı kıldı. Geceyi ihya etmek için bazı Müslüman turistlerin de camiye geldiği görüldü. Bazı vatandaşların Kur'an-ı Kerim okuduğu caminin bahçesinde turistlerin de fotoğraf çektiği görüldü.
Eyüp Sultan
Vatandaşlar, Kadir Gecesi dolayısıyla Eyüp Sultan Camisi'ni de doldurdu. Evlerinden getirdikleri iftariyeliklerle cami çevresinde oruçlarını açan vatandaşlar, akşam namazını Eyüp Sultan ve çevredeki camilerde kıldı. Akşam namazının ardından vatandaşlar, Eyüp Sultan türbesinin önünde dua edip, Kur'an-ı Kerim okudu.
Bazı vatandaşlar teravih namazını, caminin dolması nedeniyle iç ve dış avlularda yerlere serilen hasırlar ve beraberlerinde getirdikleri seccadeler üzerinde kıldı.
Bağcılar'da özel program
Bağcılar'da, Kadir Gecesi dolayısıyla düzenlenen özel programda, eski Kudüs Müftüsü ve Mescid-i Aksa Camisi İmamı İkrime Sabri'nin de aralarında bulunduğu ünlü hafızlar Kur'an-ı Kerim okudu.
Selimiye Camisi
Mimar Sinan'ın "ustalık eserim" dediği Selimiye Camisi, Kadir Gecesi'nde ziyaretçi akınına uğradı.
"Bin aydan daha hayırlı" olarak kabul edilen Kadir Gecesi'nde Selimiye Camisi doldu taştı. Yaklaşık 20 bin kişinin namaz kıldığı camide içeride yer bulamayanlar, cami bahçesi ve çevresinde yerlere kilim sererek ibadet etti.
Tekirdağ, Çanakkale ve İstanbul gibi civar iller ile komşu ülkeler Yunanistan ve Bulgaristan'dan çok sayıda kişi, Kadir Gecesi'nin feyzini Selimiye Camisi'nde yaşamak için Edirne'ye geldi.
Hacı Bayram ve Kocatepe Camisi
Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı ve ''bin aydan hayırlı'' olarak kabul edilen gece Başkentte dua ve ilahilerle idrak edildi. Kadın-erkek, genç-yaşlı binlerce vatandaş, Hacı Bayram ve Kocatepe başta olmak üzere kentteki diğer camileri doldurdu.
Ankaralılar teravih namazının ardından birlikte Kur'an-ı Kerim okuyup dua etti.
Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı ve ''bin aydan hayırlı'' olarak kabul edilen Kadir Gecesi birçok ilde düzenlenen programlarla idrak edildi.
Hatay
Çok sayıda vatandaş, Kadir Gecesi dolayısıyla Anadolu'nun ilk camisi olma özelliğini taşıyan Habib-i Necar Camii ile Memlüklüler döneminden kalan Ulu Cami'de yatsı ve teravih namazını eda eden vatandaşlar, okunan Kur'an-ı Kerim, Mevlid-i Şerif ve ilahileri dinledi.
Adana
Kullanım alanı açısından Ortadoğu ve Balkanlar'ın en büyüğü olma özelliğini koruyan ve "Selimiye'nin eşi, Sultan Ahmet'in kardeşi" diye nitelendirilen Sabancı Merkez Camisi'ne gelen çok sayıda kişi, Kadir Gecesi'nde namaz kılıp, dua etti. Caminin içerisine sığmayan vatandaşlar bahçede namaz kıldı. Gece dolayısıyla vatandaşlara, su, lokum ve şerbet ikram edildi.
Denizli
Kadir gecesini ibadetle geçirmek isteyen vatandaşların adresi Delikliçınar Meydanı'ndaki Yeni Cami oldu.
Denizli Din Hizmetlileri ve Görevlileri Derneği (DİGDER) tarafından Doğan Seyfi Atlı Stadyumu'nda program düzenlendi. Programa davet edilen Kur'an-ı Kerim Okuma Yarışması 2006 Dünya Birincisi Mısırlı Hafız Ahmed Süleyman'ın kıldırdığı hatimli teravih namazına vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Yaklaşık on bin kişinin katıldığı programda vatandaşlar, stadın çimlerine serilen seccadelerde hem teravih namazı hem de nafile namazı kıldı.
Diyarbakır
Başta Ulu Cami ve Nebi Cami olmak üzere diğer camilerde yer bulamayan vatandaşlar, namazı cami bahçesinde açtıkları seccade ve hasırlar üzerinde namaz kıldı.
Bursa
Ulu Cami avlusunda bir araya gelen yaklaşık 12 bin Bursalı iftardan sonra kılınan teravih namazından sonra geciyi dualarla ihya etti. Gece dolayısıyla Ulucami, Emir Sultan ve Yeşil camileri başta olmak üzere kentteki birçok camide program düzenlendi. Orucunu açan vatandaşlar, camilerde teravih namazını eda etti, okunan Kur'an-ı Kerim, Mevlid-i Şerif ve ilahileri dinledi.
Osmangazi ilçesinde "Sakal-ı Şerif" ziyarete açıldı.
Van
Bin aydan hayırlı olan Kadir Gecesinin feyiz ve bereketinden fazlasıyla istifade etmek isteyen Van'ın Edremit ilçesi Köprüler Köyü gençleri, kılınan teravih ve tespih namazının ardından geceyi, sabah namazına kadar Kur'an-ı Kerim okuyarak geçirdi.
Balkanlar'da Kadir Gecesi
Batı Balkanlar'da yaşayan Müslümanlar, Kur'an-ı Kerim'de, bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen Kadir Gecesi dolayısıyla camilere akın etti.
Kadir Gecesi münasebetiyle Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna, Makedonya'nın başkenti Üsküp, Sırbistan'ın başkenti Belgrad, Hırvatistan'ın başkenti Zagreb ile Boşnak nüfusun yoğun olarak yaşadığı Sancak bölgesinin Novi Pazar kenti ve Kosova'nın başkenti Priştine'deki camiler doldu taştı.
Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki Müslümanlar, Kadir Gecesi vesilesi ile tarihi camilere akın etti. Üsküp'teki tarihi Mustafa Paşa Camii, Murat Paşa ve Köse Kadı Camisi'ne büyük ilgi gösteren vatandaşlar, teravih namazının ardından uzun süre dualar etti.
Yaklaşık 2 milyonluk nüfusunun çoğunluğu Müslüman Arnavut, Türk, Boşnak ve Goralılar'dan oluşan Kosova'nın başkenti Priştine ile Gilan'daki camilerde Kadir Gecesi münasebetiyle dini programlar düzenlendi.
Batı Balkanların en küçük ülkesi Karadağ'da Müslüman nüfusun yoğun olarak yaşadığı Rojaye, Biyelo Polje ve Plyevlya, Ulciny ve Bar gibi kentlerde Kadir Gecesi kutlandı. Hırvatistan'da başkent Zagreb'in yanı sıra Riyeka ve Sisak kentlerinde de Müslümanlar camilerde birlikte saf tuttu.
Hollanda da camiler doldu taştı
Hollanda'da Müslümanlar, Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı ve ''bin aydan hayırlı'' olarak kabul edilen Kadir Gecesi'ni camilerde ibadet ederek geçirdi.
Rotterdam'da ülkenin ilk minareli camilerinden Hollanda Diyanet Vakfı'na (HDV) bağlı Mevlana Camisi, en kalabalık günlerinden birini yaşadı. TRT Türk'ün canlı yayımladığı camide düzenlenen Kadir Gecesi özel programına Türklerin yanısıra diğer etnik kökenlere ait Müslümanlar da büyük ilgi gösterdi.
Rotterdam Başkonsolosu Togan Oral, Lahey Din Hizmetleri Müşaviri Mustafa Ünver, Rotterdam Din Hizmetleri Ataşesi İsmail Hilmi Bilgi ve Deventer Din Hizmetleri Ataşesi Mehmet Malkoç'un da katıldığı gecede, camiye sığmayan cemaat avluya serilen halılarda namaz kıldı.
Okunan Mevlid-i Şerif ve Kur'an-ı Kerim'in ardından dua eden Ünver, farklı coğrafyalarda eziyet çeken Müslümanların feraha kavuşması temennisinde bulundu.
Kadir Gecesi özel programı öncesinde Rotterdam Başkonsolosluğu ile HDV'nin Türk toplumuna yönelik verdiği iftarda konuşan Başkonsolos Oral ise insanlara ruh dünyalarını hatırlatma imkanı sunan ramazanı yurtdışında yaşamanın daha anlamlı olduğunu söyledi.
Yüz binlerce Türk'ün yaşadığı Hollanda'da ramazanın çok güzel geçtiğini anlatan Oral, kurulan iftar sofralarının birlik ve beraberliği pekiştirdiğini kaydetti.
Kıbrıs'ta müminler Hala Sultan Türbesi'de buluştu
Kur'an-ı Kerim'de bin aydan hayırlı olduğu bildirilen Kadir Gecesi, Kıbrıs'taki Hala Sultan Türbesi'nde dua ve ilahilerle idrak edildi.
Kıbrıslı Müslümanlar Kadir Gecesi dolayısıyla Hala Sultan Türbesi'ne akın etti. Hem KKTC'den hem de Rum kesiminden çok sayıda Kıbrıslı, burada organize edilen iftar yemeğiyle oruçlarını açtı.
Gece boyunca mevlit okundu ve teravih namazı kılındı. Hep birlikte eller semaya açılarak, Allah'tan af dilendi.