İngiltere Başbakanı Boris Johnson, bağımsızlık referandumu için yetki devri isteyen İskoçya Bölgesel Başbakanı Nicola Sturgeon'a yazdığı mektupta bu talebi reddettiğini bildirdi.
Johnson, mektubunda bağımsızlık referandumu yapabilme yetkisinin İngiltere Parlamentosu'ndan İskoçya Parlamentosu'na devriyle ilgili talebi 'dikkatle incelediğini' belirtti.
2014'te yapılan referandumda İskoç halkının Birleşik Krallık'ta kalma yönünde oy kullandığını kaydeden Johnson, sonuca o dönem her iki hükümetin saygı göstereceğini taahhüt ettiğini hatırlattı.
"KABUL EDEMEM" İngiltere hükümetinin, İskoçya halkının demokratik tercihini desteklemeye devam edeceğini belirten Johnson, "Bu nedenle, başka bağımsızlık referandumlarına yol açacak bir yetki devri talebini kabul edemem" dedi.
Yeni bir bağımsızlık referandumunun İskoçya'nın yaşadığı siyasi durgunluğu devam ettireceğini savunan Johnson, İskoçya yönetimine "Birleşik Krallık'ın tamamını bir araya getirme" ve "ülkenin potansiyelini ortaya çıkarma" çağrısı yaptı.
İSKOÇYA BAŞBAKANI: "ZORLA BİRLEŞİK KRALLIK OLMAZ" 'İskoçya'nın kendi geleceğine karar verme hakkını elde edeceğini' söyleyen Sturgeon, şu vurguyu yaptı:
"İskoçya halkının kendi geleceğine karar verme hakkının yolunu kesmek hiçbir Westminster hükümeti için sürdürülebilir değildir. Birleşik Krallık hükümetinin sorunu, referandumu ne kadar uzun zaman engellerse Westminster birliğinin eşitler ortaklığı olmadığını o kadar çok göstermesi ve bağımsızlık için desteğin artması."
Johnson'ın resmi yanıtının ardından atılacak adımları ocak ayının sonundan önce belirleyeceklerini, İskoç parlamentosundan 'İskoçya'nın tercih yapma hakkını' oylamasını isteyeceklerini belirten kadın lider, "Westminster birliği (Birleşik Krallık) rıza olmadan sürdürülemez. Demokrasi galip gelecek" dedi.
Sturgeon, şu aşamada tek sorunun merkezi yönetimin bu 'kaçınılmaz' durumu kabul etmesinin ne kadar süreceğinden kaynaklandığını dile getirdi.