İsrail, işgal altındaki Kudüs'ten Mescid-i Aksa yakınlarına kadar ulaşacak bir yeraltı demiryolu hattı inşa etmek için harekete geçti.
Arap Alternatif Planlama Merkezi (ACAP), söz konusu planın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle ilan edilen acil durum döneminde hazırlanmaya başlandığını ve İsrail Demiryolu Altyapı Komitesi’nin 17 Mart’taki oturumunda bu kararın açıklandığını bildirdi.
- Projenin detayları
ACAP’a göre ilk proje, Kudüs’ün batısı ile Megaribe Kapısı bölgesi arasını bağlayarak Mescid-i Aksa yakınlarına kadar ulaşan bir yeraltı demiryolu hattı inşa etmeyi, ikinci olarak ise Kudüs’teki çeşitli mahallelerde yer üstünde bir demiryolu hattı inşa etmeyi içeriyor.
ACAP, ön incelemelere göre yerin altında inşa edilecek tünelin, özellikle Eski Şehir, Silvan ve Ebu Tor gibi Kudüs'ün doğusundaki Müslüman mahallelerine nüfuz edeceğine dikkat çekerek, planın bu mahalleler üzerinde birçok etkisi olacağına vurgu yaptı.
Konuya ilişkin açıklamasında ACAP, Mescid-i Aksa ve Silvan mahallesine ulaşacak bir yeraltı demiryolu hattı inşa etme projesinin, Eski Şehir'in mahalleleri altında yürütülerek, güvenlik ve istikrarını tehdit eden Tapınak Tüneli gibi gizlice yürütülen başka gizemli ve tehlikeli projeye katıldığını belirtti.
-Teleferik hattının altında yer alacak
Açıklamada, bu proje içerisinde önerilen tünel yolunun, geçtiğimiz yıl ülke altyapı projesi olarak onaylanan ve Yahudi turistlerin gelişini kolaylaştırma bahanesiyle Kudüs’ün batısını Mescid-i Aksa’ya bağlayacak teleferik hattının altında yer alacağı kaydedildi.
ACAP, İsrail’in söz konusu planını takip etme, ayrıntılarına ulaşıp analiz etme, Arapların yaşadığı mahallelerde ortaya çıkacak zararları tespit etmeye devam edip ilgili bilgileri kamuoyuna açıklayacaklarını ifade etti.
- 2 bin yıllık tapınak iddiası
David Şehri Vakfı, geçtiğimiz Temmuz ayında bir yeraltı tüneli açarak, bunun yaklaşık 2 bin yıl önce Kudüs’teki "İkinci Tapınağa" giden hac yolu olduğunu savunmuştu.
Bu görüş, Mescid-i Aksa’da Süleyman Mabedi’nin yeniden inşa edilmesi gerekliliğine dayanıyor.
Filistinliler, tüm bu projelerin şehri Yahudileştirerek, siyasi ve dini karakterini değiştirme amacı taşıdığını düşünüyor.
- Yıkım ve tutuklamalar yoğunlaştı
İsrail, koronaviras salgını olmasına rağmen son iki gündür özellikle Kudüs ve El Halil'de yıkım ve tutuklamalarını yoğunlaştırdı. Kamplara yapılan baskınlarda birçok Müslüman tutuklanırken stratejik bölgelerdeki ev ve iş yerleri de yıkıldı.
- Salgın kullanılıyorÖte yandan Arap Birliği de İsrail'in Filistin topraklarını ilhak için koronavirüs salgınını kullandığını açıkladı. Birlikten yapılan yazılı açıklamada "İsrail, Filistin topraklarını ilhak için salgını fırsata çevirdi" denildi.