Yarın başlayacak olan Uluslararası Adalet Divanı (UAD) duruşmalarında, işgalci İsrail'in Filistin'deki işgal politikalarının hukuki sonuçları ele alınacak. Bu duruşmalar, Türkiye dahil olmak üzere 52 devlet ile Arap Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Afrika Birliği gibi önemli kuruluşlar tarafından takip edilecek.
Türkiye sunum yapacakDuruşmaların, işgalci İsrail'in Kudüs'ün doğusu dahil işgal altındaki Filistin topraklarındaki uygulamalarının hukuki neticelerine ilişkin beyanlarda bulunmak üzere düzenleneceği belirtildi. Her bir devlet ve kuruluşun 30 dakikalık bir sunum yapacağı duruşmalarda Türkiye'nin Dışişleri Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek sunumu, son gün olan 26 Şubat'ta TSİ 12.00'de gerçekleştirilecek.
Bu duruşmalarda, işgalci İsrail'in işgal politikalarının ve uygulamalarının uluslararası hukuka uygunluğu, işgalin devletler ve Birleşmiş Milletler (BM) açısından sonuçları ele alınacak. Ayrıca, BM Genel Kurulu'nun UAD'ye yönlendirdiği soruların yanıtı da bu duruşmalarda aranacak.
Danışma görüşleri, bağlayıcı olmasa da uluslararası toplumun ve devletlerin hareketlerinde etkili olabilir. Bu görüşlerin sonucunda, işgalci İsrail ve diğer ülkelerin Filistin meselesindeki tutumları ve uluslararası toplumdaki konumları da önemli ölçüde etkilenebilir. Dolayısıyla, UAD'den çıkacak sonuçlar, bölgedeki siyasi ve hukuki dinamikleri önemli ölçüde etkileyebilir ve Filistin-İsrail çatışmasının barışçıl çözümüne katkı sağlayabilir.