Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), TurkishWIN, UPS ve EBRD iş birliğinde kurulan Kadın Liderlik Platformu’nun ve Yönetim Kurulunda Kadın Derneği paydaşlığında düzenlediği 7. Kadın Liderlik Platformu Zirvesi dün gerçekleşti.
Zirve, bu yıl ‘’Kapsayıcı Kadın Liderliği: Çarpan Etkisi Yaratmak’’ temasıyla fikir önderlerini, iş dünyasının üst düzey temsilcilerini ve insan kaynakları direktörlerini kadın liderliğini konuşmak üzere bir araya getirdi.
Zirve kapsamında ‘’Yönetimde Kadın Liderliği’’, ‘“İklim Eyleminde Kadın Liderliği ve Sürdürülebilirlik”, ‘’Sürdürülebilirlik ve Kadın’’ ile ‘’Kurum Dışı Çemberde Kadın Liderliğinin Çarpan Etkisi’’ başlıklı paneller düzenlendi.
Açılış konuşmalarını KAGİDER Başkanı Emine Erdem, UPS Türkiye Genel Müdürü Burak Kılıç, TurkishWIN Kurucusu Melek Pulatkonak ve EBRD Türkiye Başkan Yardımcısı ve Ankara RO Direktörü Mehmet Üvez’inyaptığı zirve süresince çeşitli paneller düzenlendi.
‘Kadınlar değişime öncülük ediyor’
KAGİDER Başkanı Emine Erdem, yaptığı açış konuşmasında şunları ifade etti: ‘’Yirmi birinci yüzyıl yetkinlikleri olan iletişim, çok yönlü düşünme, iş birliği içinde çalışma, risk analizi ve yorumlama, bir liderin sahip olması gereken başlıca özellikler. Her geçen gün kadın girişimcilerin ve kadın liderlerin sayısı artıyor. Bu sırada kadınların geçmişte tarihe yön verdikleri gibi bugün de değişime öncülük ettiğine şahit oluyoruz. Son yıllarda tüm dünyada kadın yöneticilerin sayısında artış var. Ortaya çıkan bu tablo, kadın istihdamının sürdürülebilir olması için de oldukça sevindirici.’’
Melek Pulatkonak: “Kadınların sürdürülebilir geleceğe ulaşmada çarpan etkisi yaratacağına güvenimiz sonsuz. Biz yaparız.”
TurkishWIN Kurucusu Melek Pulatkonak konuşmasında şunlara değindi:
“Sürdürülebilir bir gelecek temelde hem ekonomik hem çevre hem de toplum dinamikleri bakımından gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak demek. İklimsel ve ekonomik uyarıların sesini bugünlerde daha yüksek perdeden duyuyoruz. Toplum dinamiklerinin sesini de araştırmalar bize ulaştırıyor. XSIGHTS Araştırma iş birliği ile tekrarladığımız anket sonuçlarına göre, 2018 yılında, toplumun yüzde 68’i ‘kadınlar ailelerinin ekonomik ihtiyaçlarını karşılamak zorundadır’ ifadesine katılırken, bu oran Şubat 2021’de yüzde 39’a düştü. 2022 sonuçlarını yakında paylaşacağız. Toplum olarak ne ekersek şirketler ve gelecek nesil onu biçiyor. Sürdürülebilir bir toplumun temel taşlarının yarısını oluşturan kadınlar için toplumda ve işte fırsat eşitliğinin sağlanması olmazsa olmazımız. Bu yolda çarpan etkisiyle gelişimi hızlandıracak yeni fikir ve yöntemleri geliştirmek, dinlemek, el vermek için birlikteyiz. Kadınların sürdürülebilir geleceğimize ulaşmada çarpan etkisi yaratacağına güvenimiz sonsuz. Biz yaparız.”
“UPS olarak kadınların ekonomik kazanımlarının artırılması hedefiyle çalışmalar hayata geçiriyoruz”
UPS Türkiye Genel Müdürü Burak Kılıç şunları söyledi:
“Günümüzde, ekonomide ve sosyal yaşamda sürdürülebilir kalkınmanın sağlanabilmesi, nüfusun yarısını oluşturan kadınların, yaşamın tüm alanlarına aktif bir şekilde katılımı ile mümkün. Bu kapsamda; kurumlarda eşit fırsatlar elde eden kadın yönetici ve liderlerin sundukları katkılar ile ülkemizin kalkınma hedefleri açısından büyük önem taşıdıklarına inanıyorum. Kadınlar tarafından üretilen her farklı düşünce, tecrübe çok daha iyi fikirlerin çıkmasına ilham veriyor. Buradan hareketle UPS olarak hem kadın çalışanlarımız hem de kadın liderliğindeki fikirlerin, işletmelerin ve start-up’ların tüketici ve yatırımcı ağlarında daha fazla görünür kılınması ve ekonomik olarak kazanımlarının artırılması hedefiyle çalışıyoruz. Hayata geçirdiğimiz UPS Kadın İhracatçı Programı sayesinde bu hedefe güçlü adımlarla ilerliyoruz. UPS olarak her zaman kadınların sınırları aşmalarını, zorlukların üstesinden gelmelerini ve faaliyetlerini küresel piyasalara taşıyarak yeni gelecekler kurmalarını sağlayan girişimleri hayata geçirecek çalışmaların içerisinde yer alacağız.”
“2014’ten bu yana devam eden “Women in Business” (İş Hayatında Kadınlar) programımızın devamı için 600 milyon Avroluk yeni bir finansman paketi açıkladık.”
EBRD Türkiye Başkan Yardımcısı ve Ankara RO Direktörü Mehmet Üvez ise konuşmasında şunları ifade etti:
“EBRD olarak 2025 yılına kadar yapacağımız yatırımlarda yeşil yatırım oranını en az %50’ye çıkarma hedefimiz var. Bunun bir parçası olarak toplumsal cinsiyet eşitliğini ve kadın liderliğini güçlendireceğiz. Örneğin kadın girişimciler; tarımdan, enerjiye ve turizme kadar birçok sektörde, finansmana, teknik bilgiye ve danışmanlığa yeterince erişemiyorlar. 2014’ten bu yana devam eden “Women in Business” (İş Hayatında Kadınlar) programımızın devamı için 600 milyon Avroluk yeni bir finansman paketi açıkladık. Bu sayede, kadın girişimcilerin yeşil işletmelerin liderleri haline geldiği bir sürece katkı yapmayı hedefliyoruz. Bir diğer programımız olan, Green Economy Financing Facilities (Yeşil Ekonomi Finansman Aracı) kapsamında, hem kadınların yeşil finansmana ve teknolojilere erişim ihtiyaçlarına odaklanıyoruz, hem de kadınlara yönelik yeşil becerileri geliştirebilmek ve yeni istihdam fırsatları yaratabilmek için yenilenebilir enerji sektöründeki şirketleri destekliyoruz”.