İş dünyası nükleeri bekliyor

Türkiye'de son dönmede gerçekleşen atılımlar ile "Milli Enerji" kullanımının artırması dünya piyasalarında Türk İş adamalarının ucuz enerji ile daha iyi rekabet edebilmelerini sağladı. Türk malların dünyada her yere ulaştığını söyleyen Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Dünya'da birçok ülke tarafından yoğun olarak kullanılan Nükleer enerjinin ülkemizde de kullanılmasını dört gözle bekliyoruz. Bu şekilde düşecek enerji fiyat

Neşat GÜNDOĞDU/ANKARA

Son haftalarda Türkiye'de ardı ardına düzenlenen enerji etkinlikleri Türkiye'nin bu çok ilgili olduğunu gösteriyor. Milli Enerji politikaları ile son dönemde büyük bir dönüşüm yaşanan ülkede özel sektör temsilcileri devletiyle uyum içerisinden çalışıyor. Bu anlamda 10.Uluslararası Enerji Kongresi Ankara'da sektörün önemli temsilcileri ve devletin ilgili kurumlarının katılımı ile gerçekleşti. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün katıldığı programda EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi konunun muhatapları olarak yer aldı. Arap Dünyası'nın ilk Nobel ödüllü kadını olan Tevekkül Karman'da enerjinin ekonomik kalkınma, güvenlik ve barış açısından çok önemli olduğunu ifade etti.

"Yerlilik şartı çok büyük kazanım"

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin son dönemde yapmış olduğu enerji atılımının takdire şayan bir görüntü çizdiğinden bahsedip İhracatçıların nükleer enerjiyi dört gözle beklediklerini kaydetti. Büyükekşi şöyle devam etti:

"Bir taraftan yerli enerji üretimi diğer taraftan teknoloji transferi ile YEKA, Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyor. Türkiye'de 450 rüzgar tribünü üretilecek. Bizim için önemli olan budur. Bu ihalelerin en önemli özelliği ülkemize teknolojiyi transfer etmesidir. Projelerde 'yerlilik oranları' hedefleri koyulması geleceğimiz açsından son derece önemlidir. Artık daha etkili bir eneji politikasına sahibiz. 67 bin ihracatçıyı temsil eden bir başkan olarak hedefimiz Türkiye'yi 2023 hedeflerine ulaştırabilmek. Mal satmadığımız ülke yok. ArGe konusunda devlet ile yakın çalışma halindeyiz. Çalışmalarımız sayesinde 180 ArGe Merkezi kurulmasına vesile olduk. Bu da katma değeri daha yüksek ihracat gerçekleştirme noktasında çok önemli bir atılım olacak. Dünya'nın önde gelen devletleri enerji ihtiyacının büyük bir bölümünü nükleer enerjiden karşılıyor. Ukrayna, Bulgaristan, Macaristan gibi ülkeler ise kullandıkları enerjinin yarısını nükleerden karşılıyor. Türkiye'de ise son yıllarda nükleer enerjide atılan adımlar bizim için çok önemli. Hedeflerimiz enerjinin yüzde 20'sini nükleerden temin etmek. Enerji maliyetleri ihracatçılar açısından son derece önemli. Enerji maliyetlerinin düşmesi ile birlikte bizim rekabet şartlarımızda iyileşecek. Madenler konusunda son dönemde yapılan çalışmaları takdirle karşılıyoruz."

"Avrupa'nın en büyük 6.elektirk pazarıyız"

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz, bir haftada içerisinde Türkiye'nin enerji konulu üç uluslararası etkinlik düzenlediğine vurgu yapıp bunun sektörün gelişimini gösterdiğini belirtti. Yılmaz Türkiye'nin bir çekim, bir cazibe merkezi olduğunun kanıtı olduğun dile getirerek şu ifadeleri kullandı: "Enerjinin geleceği için Türkiye'nin anahtar ülke olduğu sanırım hepimizin hemfikir olduğu bir gerçek. Çünkü enerji piyasamız OECD ülkeleri içinde en hızlı büyüyen piyasa. Piyasamız Avrupa Birliği'nin iki buçuk katı hızla büyüyor ve enerji sektörümüzün önümüzdeki dönemde büyümeye devam etmesi için de gerekli motivasyon fazlasıyla bulunuyor. Buna ek olarak ülkemiz enerji sektörü giderek daha rekabetçi bir yapı kazanıyor. Milli Enerji Politikamızın 3 sac ayağı olan arz güvenliği, öngörülebilir piyasa ve yerlileştirme alanlarında sektörün önünü daha fazla açabilmek ve düzenleme kalitemizi daha da arttırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bugüne dek yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretiminin teşvik edilmesi, yenilenebilir enerji yatırımlarına ivme kazandırdı ve Türkiye elektrik üretiminde Avrupa'nın en büyük 6. elektrik pazarı konumuna ulaştı."

Enerjideki dönüşüm muazzam

Yılmaz, 15 yıl önce sadece yüzde 32 düzeyinde olan özel sektör payının bugün yüzde 75'e ulaştığını kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Son 1 yılda elektrik üretiminde yerli kaynakların payı yüzde 50'ye yaklaştı. 2000'lerin başında sadece 10 bin mw'lar düzeyinde olan hidrolik kurulu gücümüz 30 bin megawata doğru hızla ilerliyor. Çok değil 10 yıl önce enerjide rüzgar kapasitesinden bahsetmek, rüzgar yatırımına cesaret etmek dahi mümkün değildi. Bugün 6400 megawata yaklaşan rüzgar kurulu gücüne sahip olan Türkiye RES kurulumunda Avrupa'da 3'üncü, dünyada da 7'nci sırada yer alıyor. Türkiye, 81 ilin tamamına doğal gaz ulaştırma hedefine ulaşmak için gün sayan, kaçak akaryakıt sorununu çözmüş, Avrupa'nın en kaliteli benzin ve mazotunun satıldığı, yerli yabancı çok sayıda şirketin faaliyet gösterdiği akaryakıt piyasasına sahip. Otogaz kullanımı açısından dünyada ikinci sırada, otogaz kullanan araç sayısı ve istasyon sayısı bakımından ise dünya lideri konumunda bir ülke. Az zamanda çok büyük işler başaran enerji sektörünün 2023 vizyonumuz ve milli enerji politikamız kapsamında da üzerine düşeni yapmaya devam edecektir