İrlanda Başbakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Mikati ve Harris'in, Dublin'de bir araya geldiği ifade edildi.
Açıklamada, ziyaretin bir Lübnan Başbakanı tarafından İrlanda'ya yapılan ilk ziyaret olduğu belirtilirken, görüşmede Mikati'nin İsrail saldırıları nedeniyle Lübnan'da yerinden edilen sivillere, bölgedeki insani duruma ve çatışmaya ilişkin bilgiler paylaştığı kaydedildi.
Açıklamaya göre, iki lider, acil ateşkes ve Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararının tam olarak uygulanmasın gerekliliğini vurguladı.
Mikati, İrlanda'ya Lübnan'a verdiği destekten dolayı teşekkür ederken BM Lübnan Geçici Barış Gücü (UNIFIL) ile burada görev yapan İrlandalı askerlerin önemine işaret etti.
Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Harris, "Lübnan'da yükselen şiddet ve siviller üzerindeki yıkıcı etkisini ele aldık. Acil ateşkes çağrımı yineliyorum ve bunun BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararının tam olarak uygulanmasına dayanması gerektiğini vurguladım." ifadelerini kullandı.
"Başbakan Mikati'ye, Lübnan halkının İrlanda'nın destek ve dayanışmasına güvenebileceğini söyledim." değerlendirmesini yapan Harris, İrlanda'nın Lübnan'a yapacağı yardımın bu yıl 10 milyon avroya ulaşacağını kaydetti.
Harris, UNIFIL personelinin güvenliğinin önemine dikkati çekerek, "Barış gücünü hedef almak, uluslararası insancıl hukukun ihlalidir ve kesinlikle kabul edilemez. İsrail ve Hizbullah'ın barış gücünün güvenliğini sağlama sorunluluğu bulunuyor." ifadelerini kullandı.
- İsrail'in Lübnan'da şiddetlenen saldırılarında 2 bin 593 kişi öldü
Hizbullah'la 8 Ekim 2023'ten beri kontrollü çatışmalara devam eden İsrail ordusu, 23 Eylül'de Lübnan'ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi.
Lübnan Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 8 Ekim 2023'ten bu yana 104'ü çocuk ve 194'ü kadın olmak üzere toplam 2 bin 634 kişi öldü, 12 bin 252 kişi yaralandı.
Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail ordusunun 27 Eylül'de Beyrut'a düzenlediği hava saldırılarında öldürüldü.
Hizbullah ise İsrail'e roket ve füzelerle karşılık veriyor. İsrail tarafında çoğunlukla ordu üslerini hedef alan bu saldırılarda büyük bir hasar bildirilmedi.
İsrail bombardımanı nedeniyle Lübnan'da 100 binlerce kişinin yerinden edildiği tahmin ediliyor.
Ülkenin güney kesimlerinden başkent Beyrut ve kuzeye göç dalgası devam ederken, Lübnan hükümeti yerinden edilen kişilerden 486 binden fazlasının Suriye'ye göç ettiğini açıkladı.