İran'da Sistan-Beluçistan Acil Durum Başkanı Mecid Muhibbi kum fırtınasına ilişkin bilgi verdi.
Muhibbi, "120 gün rüzgarları dahilinde Sistan-Beluçistan'ın kuzeyinde yer alan Zabul, Zehek, Hamun, Hirmend ve Nimruz kentlerinde 488 kişi hastanelere başvurdu. Bunlardan 64'ü yatarak tedavi oldu." dedi.
Görüş mesafesi 300 metreye düştüBölgede kum fırtınasının bir hafta sürmesinin beklendiğini dile getiren İranlı yetkili başta hastalar, çocuklar ve yaşlılar olmak üzere halkın zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamasını ve maske kullanmasını tavsiye etti.
Zehek'te görüş mesafesinin 300 metreye, Zabul'da 700 metreye kadar düştüğü belirtiliyor.
Kum fırtınalarından nasıl korunulur?Kum fırtınası ya da toz fırtınası yaşandığında, hem şiddetli rüzgar hem de havada hızla savrulan partiküllerden korunmak gereklidir. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) bir toz fırtınası durumunda uygulanması gerekenleri kısa bir video ile açıklamıştır. AFAD’ın toz fırtınası durumunda yapılmasını önerdiği durumlar şunlardır:
Ağzın ve burnun bir maskeyle, eğer maske yoksa giysi veya kumaşla kapatılması.
Gözlerin korunması
Sığınacak korunaklı bir yer bulunması
Kum ve toz fırtınalarının yere yakın alanlarda daha şiddetli olması sebebiyle yüksek bir yere çıkılması.
Uçan nesnelere karşı dikkatli olunması.
Fırtına geçene kadar mümkün olduğu kadar bulunulan yerde beklenmesi
Kum fırtınalarının etkileriKum ve toz fırtınalarının olumlu ve olumsuz hem bölgesel hem de küresel ölçekte pek çok etkisi bulunmaktadır. Kum fırtınalarıyla atmosfere karışan toz partiküllerinin küresel olarak iklim ve biyokimyasal döngülere büyük etkisi olduğu bilinmektedir. Örneğin atmosferdeki toz partikülleri güneş radyasyonunu absorblama ve yansıtma gibi etkilere sahip olduğundan iklim için önem taşır.
Kum fırtınalarının ve bu fırtınalarla atmosfere karışan minerallerin uzak mesafelere taşındığı bilinmektedir. Bu mineraller taşındıkları yerlerde biyokimyasal döngüleri etkilerler. Tropikal ormanlarda ve okyanuslarda olumlu etkilere sahiptirler. Örneğin atmosfere karışan Sahara tozu atlas okyanusu üzerinden Amerika kıtasına taşınır. Bu taşınım sırasında, Sahara tozları Atlas Okyanusundaki fitoplanktonlar için mineral besin sağlar. Bununla birlikte Demir yönünden zengin olan bu tozlar, yağmur ormanlarında da olumlu etkiler yapar ve besin kaynağı olur.
Kaynak: AA ve bilimma.com