İran'da cumhurbaşkanlığı seçimini Türk asıllı Mesud Pezeşkiyan kazandı

İran'da reformist Tebriz Milletvekili ve eski Sağlık Bakanı Mesud Pezeşkiyan, 14'üncü dönem cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda oyların yüzde 53,7'sini alarak ülkenin 9'uncu Cumhurbaşkanı seçildi.

Haber: Marina Mussa

İran’da dün yerel saatle 08.00’de başlayan ve üç defa uzatılarak 24.00’te sona eren 14. dönem cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda oy kullanma süresi tamamlandı. Oy sayımının ardından reformist Tebriz Milletvekili ve eski Sağlık Bakanı Mesud Pezeşkiyan, yüzde 53,7 oy alarak İran'ın yeni cumhurbaşkanı oldu.

İran İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi Sözcüsü Muhsin İslami, yaptığı basın toplantısında 30 milyon 530 bin 157 oyun kullanıldığını ve Pezeşkiyan'ın 16 milyon 384 bin 403 oy aldığını açıkladı. Muhafazakar aday Said Celili ise 13 milyon 538 bin 179 oyda kalarak yüzde 44,4 oy oranına ulaştı. Seçimlere katılım oranı yüzde 49,8 olarak kaydedildi.

28 Haziran'da yapılan birinci turda hiçbir aday yüzde 50’yi geçememiş, en düşük katılımlı seçim olarak tarihe geçmişti. Pezeşkiyan yüzde 42,5 oy alırken, Celili yüzde 38,6 oy almıştı.

Pezeşkiyan kimdir?

Pezeşkiyan, 1954’te Mahabad’da doğdu ve Tebriz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. İran-Irak Savaşı'nda hem muharip hem de doktor olarak görev yaptı. Sağlık alanındaki kariyerinin ardından siyasete atılan Pezeşkiyan, 2001-2005 yılları arasında Sağlık Bakanı olarak görev yaptı. 2008'den itibaren beş dönem Tebriz Milletvekili olarak Meclis'te yer aldı. Batı ile iyi ilişkileri savunan ve reformist politikaları destekleyen Pezeşkiyan, 2021’de adaylığı reddedildikten sonra yeniden Tebriz Milletvekili olarak Meclis'e girdi.

Pezeşkiyan’ın özel hayatı da dikkat çekiyor. 1994'te eşi ve bir oğlunu trafik kazasında kaybeden Pezeşkiyan, geriye kalan üç çocuğunu tek başına büyüttü ve bir daha evlenmedi. Bu trajik hikayesi onu İran toplumunda şefkatli ve dirençli bir figür olarak tanınır hale getirdi.

Güçlü isimlerin desteğini aldı

Reformist Tebriz Milletvekili ve eski Sağlık Bakanı Mesud Pezeşkiyan, eski Cumhurbaşkanları Muhammed Hatemi ve Hasan Ruhani ile eski Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in açık desteğini alarak seçim kampanyasını yürüttü. Kampanyası boyunca ülkedeki etnik ve mezhebi ayrımcılık sorununa ve zorunlu başörtüsü uygulamasına vurgu yaptı. Ekonomik adaletsizliklerin çözümüne odaklanacağını vaat eden Pezeşkiyan, internet yasaklarını büyük oranda kaldıracağını ve iç/dış politikada önemli reformlar yaparak Batı ile daha iyi ilişkiler kurmayı hedeflediğini belirtti.

Pezeşkiyan, 2005'ten sonra İran'da cumhurbaşkanı seçilen ilk reformist isim olarak tarihe geçti.