İran’a darbe Çin’e darbe demektir

ABD İran çatışmasının arkasında ABD ile Çin arasındaki güç dengelerinin rol aldığını belirten Profesör Mithat Baydur “İran’a yapılacak bir darbe dolaylı olarak Çin’e yapılacak bir darbe anlamına geliyor” dedi.

Gülden AĞ

ABD ve İran arasında tansiyon gün geçtikte artıyor. Uzmanlar iki ülke arasındaki gerilimin dünyanın pek çok ülkesini etkileyecek bir çapa sahip olduğunu belirterek, meselenin yalnızca iki ülke arasında seyreden çıkar çatışması olmadığını görüşünde birleşiyor.

İran İran’dan ibaret değil

Milat’a konuşan Profesör Mithat Baydur ABD İran gerginliğinin yeni olmadığını belirterek “ABD-İran çatışması, ambargo altında olmasına rağmen İran’ın beklenenin aksine sahada çok büyük bir etkisi olmasından kaynaklanıyor. İran şu an sadece İran’dan ibaret değil. Irak ve Suriye üzerinde de etkin bir güç” dedi.

İran’ın Suriye’de harcadığı paranın 70 milyar doları bulduğunu belirten Baydur “İran ayrıca Yemen’de de Suudi Arabistan’la bir etkin olma savaşına girmiş durumda. Dolayısıyla İran’ın sınırlarının dışına uzanması hem İsrail için hem de ABD için bir tehdit. İsrail lobisinin ABD üzerindeki etkisi Trump’ın gelişi ve damadı Kushner sonrası hız kazandı. Kudüs’ün başkent olması, büyükelçiliğin Tel Aviv’den Kudüs’e taşınması bütün bunların birer sonucu” diye konuştu.

Çin, İran üzerinden meydan okuyor

Çin’in en ucuz petrolü İran’dan aldığını belirten Baydur “Yani İran’a yapılacak bir darbe dolaylı olarak Çin’e yapılacak bir darbe anlamına geliyor. ABD gerekirse İran’ı sıkıştırarak rejim değişikliğine gitmenin hesabını yaparken Çin de İran üzerinden ABD’ye meydan okuyor. ABD İran’la bir savaş içine girmese de rejimi içeriden çökertmeye çalışacaktır” ifadelerini kullandı.

ABD geri adım atabilir

Baydur “Daha önce Irak ve Afganistan’da uluslararası koalisyonun desteğini alan ABD bu kez arkasında bu desteği bulamazsa geri adım atabilir. Özellikle İngiltere, Fransa ve Almanya ABD’nin hamlelerini doğru bulmuyor. Dolayısıyla ‘ABD süper güç, yılda 800 milyar dolarlık silah bütçesi var ve ezer geçer’ diyemeyiz çünkü İran sahadaki asimetrik savaşı çok iyi bilen bir ülke, Libya gibi değil. İran Hürmüz Boğazı’nı kapatabilir bu da dünyadaki birçok ülkeyi etkileyen küresel ticaretin zarar görmesi anlamına gelir ki bu ABD’nin ticaret hacmini de vurur” değerlendirmesinde bulundu.

ABD iç savaşı umuyor

Gazzelilerin İran’dan yana tavır göstereceğini belirten Baydur “Suriye içindeki İran Devrim Muhafızları mutlaka bir atak yapacaktır. ABD Golan’ı da İsrail toprağı olarak tanıdığı için burada da bir takım hamleler gelebilir. Lübnan’da Hizbullah büyük bir atağa kalkacaktır. ABD tüm bunları da hesaba katıyor olmalı. Bu yüzden içeriden çökertmeyi deneyecektir. İran’da son bir yılda dolar yüzde seksen beş doksan civarında devalüe oldu. Halkın kendi dinamikleri arasında da bir muhalefet baş göstermeye başladı. ABD bu olayların artmasını bir miktar daha sabırla bekleyecektir” dedi.

ABD Türkiye’de gücünü yitirdi

Baydur ayrıca ABD’nin son dönem politikasının Türkiye ile arasındaki ilişkileri de zedelediğini belirterek şunları söyledi: “Türkiye ABD arasında devasa problemler var. Patriot füzelerinin verilmemesi, 15 Temmuz kalkışması sonrası ABD’nin çok uzun bir süre sonra geçmiş olsun ziyaretinde bulunması, Suriye’de YPG’nin birdenbire siyasi bir aktör olarak çıkması ve ABD tarafından kollanması, rahip Brunson olayı, bunlardan birkaçı. Türk halkı nezdinde ABD artık zaman zaman birlikte hareket etmekte beis görmediği bir devlet değil, bize kötülük yapmak için fırsat kollayan bir devlet haline gelmiş durumda.