İran kaynıyor! Muhalifler sokağa indi

Uzun zamandır Trump'ın hedefinde olan İran'da muhalifler sokağa indi. Hayat pahalılığı gerekçeli İran'daki sokak gösterileri dün de sürdü.

Bazı göstericilerin gözaltına alındığı haberleri üzerine Cuma namazı sonrasında yapılan yeni gösterilerle ülkede gerilimi daha da arttı. Senaryosu batı ve özellikle de Amerika tarafından yazılıp yönetilen gösteriler 2009'da 'Yeşil Hareket' nümayişlerini akla getirdi. Batının İran'da da Arap Baharı tarzı bir hareketlilik yapması bekleniyor. Şimdilik sessizliğini koruyan Rusya'nın Suriye'deki ahval nedeniyle durumdan şimdilik memnun olabileceği dile getiriliyor.

MUHALİFLER SOKAĞA İNDİ

Hayat pahalılığını protesto edenlerin polisle çatıştığı İran'da muhaliflerin çağrısı karşılık buldu ve dün Cuma namazı sonrasında kalabalıklar yeniden sokağa döküldü. İran'ın en büyük şehirlerinden olan Meşhed ile Irak sınırındaki Kermanşah'ta göstericiler polisle karşı karşıya geldi. Kuzeydeki Tebriz'de ise konvoy halinde şehir turu yapan göstericiler halkı galeyana getirmek için sosyal medyada video ve çağrı paylaşımlarını sürdürüyor.

SLOGANLAR TANIDIK

Sosyal medyada yer alan video paylaşımlarına göre göstericiler, 'diktatöre ölüm', 'Ruhani'ye ölüm' gibi sloganlar attı. Nümayişlerin Meşhed ve Kermanşah'tan Horasan eyaletine bağlı Nişabur ve Kaşmer'e sıçradığı iddia edildi. Biber gazı ve tazyikli su kullanan polisin direnen 52 göstericiyi gözaltına aldığı kaydediliyor.

MİLLİ ŞEF HAMENEY'DEN İHTAR

Bu hafta sessiz sedasız Türkiye'ye geldiği, kimliği meçhul bazı talebelerle görüştüğü iddia edilen İran'ın dini liderli lakaplı milli şefi Ali Hamaney, hükümetin ekonomi politikalarını eleştirmiş ve yüksek enflasyon, artan fiyatlar gibi sorunların çözülmesini istemişti. Bu nedenle tepki gösterenlerle Hamaney'in ilişkisi olup olmadığı da belirsizliğini koruyor.

ARDINDA KİM OLABİLİR?

2009 yılında İran'da 'Yeşil Hareket' adı verilen bazı kesimler sokağa çıkmış kısa bir süre sonra rejimin reforme edilmesi çağrılarına dönüşmüş, hareketi lideri ise ev hapsine alınmıştı. Rejimin tecridi uygulamaları ise hareket etkinliğini kaybetmişti. Şimdi de göstericilerin 'Katil Suriye rejimine desteği durdurun kendi halimize bakın' şeklindeki haykırmaları zihinleri iyice bulandırdı. Ku Klux Klan bir başkan ve evangelist bir başkan yardımcına sahip ABD'nin, Suudi desteği ile İran'ı karıştırmak istemiş olması en güçlü ihtimal olarak duruyor. Rusya'nın ise şimdilik seyretmekle yetiniyor olabileceği ileri sürülüyor.

FARS OYUNLARINA DİKKAT

Geçtiğimiz Şubat ayında da halk İran rejiminin politikalarını eleştirmek için sokaklara inmiş, açlık, sefalet ve baskılara tepki göstermişti. İran ise gündem saptırmak için Türkiye'ye yönelik saldırıya geçmiş, Erdoğan ise İran'ı Fars oyunları oynamakla suçlamıştı. YENİSÖZ de "İran kaşınıyor, halk rejime direniyor" manşeti ile çıkmıştı.

İRAN'DA NÜFUS DAĞILIMI

İran halkının sadece yüzde 40'ı Farisi iken, yüzde 40'ı Türk ve geri kalan yüzde 20 ise rejimden hoşnut olmayan çeşitli kavimlerden oluşuyor. Yahudiler sayı itibari ile az ise de ticarete hakim durumdular. Ülkede 31 eyaletten oluşan ancak federe olmayan bir sistem var.

KAYNAK:YENİSÖZ