Abdullahiyan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Tahran'da gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, mevkidaşıyla, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Tahran ziyaretinde ele alınan "Tahran-Ankara Kapsamlı Ortak İşbirliği Planı" konusunu değerlendirdiklerini açıkladı.
İki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinden duydukları memnuniyeti dile getiren Abdullahiyan, "Ticaret hacminin 30 milyar Avro'ya çıkarılması konusunda yolun yarısındayız. Tercihli ticaret, transit konularında ortak düşüncelere sahibiz. İran-Türkiye arasında transit taşımacılığı, birbirini tamamlayan iki parçadır. İki ülke arasındaki geçiş güzergahları rekabet değil, işbirliğinin tamamlanması için bir unsurdur." dedi.
Tarım alanındaki işbirliği konusunun tarihi bir aşamada olduğunu belirten İranlı Bakan, iki ülke arasında Tarım Ortak Stratejik Komitesi'nin kurulmasını ele aldıklarını paylaştı.
Görüşmede, ticaret hacmindeki hedefe ulaşma yolunda, ortak sınırlarda serbest ticaret bölgelerinin arttırılmasının değerlendirildiğini vurgulayan Abdullahiyan, sınırda yeni geçiş kapılarının açılması çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.
Bilim, sağlık, sanayi, enerji ve turizm gibi konuların da görüşülen meseleler arasında yer aldığını aktaran Abdullahiyan, "Yarın, 5 senedir süren tutukluların serbest bırakılmasıyla ilgili toplantı Ankara'da gerçekleşecek. Tutukluların takası konusunda kanunların uygulanmasını ve insani olan bu konunun yerine getirilmesini umuyoruz." ifadelerini kullandı.
İki ülke arasında bir süredir görüşmeleri devam eden su konularının da değerlendirildiğini belirten Abdullahiyan, bu konuda iki ülke uzmanlarının gelecek yıl Tahran'da toplanmalarının planlandığını söyledi.
Bölgesel konular görüşüldüBazı bölgesel konuların da görüşüldüğünü söyleyen İranlı Bakan, "İslamofobi, Kur'an-ı Kerim'e saygısızlık ve Kudüs konularını ele aldık. Biz, Siyonist rejimin (İsrail) bölgede olmasının Müslümanlar arasında fitne, tefrika ve güvenlik sorunundan başka bir işe yaramayacağını ifade ettik." diye konuştu.
"Kafkasya'da gerilimin bittiğini ve barış döneminin başladığını" dile getiren Abdullahiyan, Bakü ile Erivan arasındaki diyaloğu memnuniyetle karşıladıklarını kaydetti.
Türkiye'nin Suriye'yle "ortak sınırlarındaki endişelerinin" de görüşüldüğünü belirten Abdullahiyan, "Biz, ülkelerin egemenlik hakları ve toprak bütünlüğü esasına dayanarak, iki ülkenin endişelerinin ortadan kaldırılmasının diplomasi ve diyalogla mümkün olduğunu dile getirdik." açıklamasında bulundu.
Abdullahiyan, İran'ın Şam ve Ankara'yla olan diyaloğunun terör ve göç konularının çözülmesinde fayda sağlayacağını ifade etti.
Ukrayna ve Afganistan'daki gelişmelerin ele alındığını aktaran Abdullahiyan, "Tahran'la Riyad arasındaki ilişkilerin normalleşmesiyle birlikte gerçekleşebilecek Tahran-Ankara-Riyad ekonomik, ticari ve yatırım konusunda ortak oluşumları hakkında konuştuk." dedi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Abdullahiyan'la basın toplantısının ardından İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi tarafından kabul edildi.