Yasanın meclisten geçmesinin ardından Irak Başbakanı Haydar İbadi, "Haşdi Şabi, tüm Irak renklerini temsil ediyor ve onları savunuyor" açıklamasını yaptı.
YASANIN MADDELERİ
Hürriyet'in haberine göre Haşdi Şabi, ulusal güvenliği tehdit etmeyecek şekilde kendi özelliği ve kimliğini koruma hakkına sahiptir.
- Haşdi Şabi'ye bağlı tüm gruplar, askeri ve güvenlik görevlerini başbakanın emir ve talimatları doğrultusunda kullanır.
- Haşdi Şabi'ye bağlı gruplar, kanun gereği Irak'ın karşı karşıya bulunabileceği güvenlik ve terör tehdidini ortadan kaldırmak, şehirlerin terör gruplarından geri alınması ve güvenliğinin sağlanması, terör grupları ve onlarla dayanışma içerisinde olanları ortadan kaldırmak için gerekli kuvveti kullanır.
- Haşdi Şabi mensuplarına terfi ve emeklilik hakkı tanınır.
- Irak Başbakanı, Haşdi Şabi mensuplarının sayısını belirleme, silahlandırma ve güvenlik alanındaki görevlerini tanımlamakla yetkilidir.
SÜNNİLER RAHATSIZ
327 sandalyeli parlamentoda 208 vekil, tasarı lehine oy kullandı. Sünni parlamenterler ise düzenlemeye karşı çıktı. Bazıları bunu 'Şii çoğunluğun diktatörlüğü' olarak tanımladı. Sünni siyasetçi Ahmed el Masari, yasanın ülkenin askeri ve polisine, tehlikeli bir paralel güç ortaya çıkardığını savundu ve Sünnilerin istedikleri garantileri alamadığını kaydetti. Sünniler, Haşdi Şabi'nin ayrı bir güç olarak tanınmak yerine Irak ordusu ve polis güçlerine dahil olmasını istiyordu. Haşdi Şabi liderleri ise buna reddetmişti. Haşdi Şabi'nin önde gelen isimleri, zaman zaman İran'daki Devrim Muhafızları ya da Lübnan'daki Hizbullah gibi bir örgütlenme olmak istediklerini ifade ediyor. Haşdi Şabi'nin 100 binden fazla savaşçısı bulunuyor.
SADR: RESMİ GÜVENLİK GÜÇLERİ SAFLARINA DAHİL EDİLMELİ
Irak'ta Şii lider Mukteda es-Sadr, Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin ülkenin resmi güvenlik güçleri saflarına dahil edilmesi gerektiğini belirtti. Sadr yaptığı yazılı açıklamada, "Yüksek ulusal çıkarlar gereği, tüm mezhepçi, siyasi ve güvenlik sorunlarının aşılması için Haşdi Şabi'nin resmi güvenlik güçleri saflarına dahil edilmesini öneriyorum" ifadesini kullandı.
Açıklamada, "mezhepçi politikalarıyla" bilinen eski başbakan Nuri el-Maliki'yi işaret edilerek, "İğrenç mezhepçi nefese sahip ve Irak'ın üçte birini satanların süreçten uzaklaştırılması da önemlidir" denildi. Sünnilere işaret edilerek içerdeki tarafların dışlanmaması gerektiği kaydedilen açıklamada, "Dış mihrakların, Haşdi Şabi'nin işlerini kontrol etmesine izin verilmemeli. Çünkü bu yapının ve kahraman mücahitlerin itibarı tehlikededir" değerlendirmesinde bulunuldu.
TÜRKİYE ŞİDDETLE KARŞI ÇIKIYORDU
Türkiye, Haşdi Şabi'nin Musul'un terör örgütü DEAŞ'ın elinden alınması için düzenlenen operasyona katılmasına şiddetle karşı çıkıyordu.