Irak’ta adam kaçırma ve suikastlar! Gösteriler muhalif avına döndü

Irak’ta 1 Ekim’den beri süren protestolar, özellikle Şii milisler için muhalif avı fırsatına dönüştü. Ülkede son birkaç aydır süren sokak gösterileri ile kaçırılan insan sayısındaki artışın paralel olarak artması, şoke edici gerçeği ortaya çıkardı. 

Süleyman Baş/MİLAT

121 kişi kaçırıldı veya öldürüldü

Ülkede araştırmalarda bulunan Francofon İnsan Hakları Derneği (AFDH) önceki gün bir rapor hazırlayarak Irak’ta süren sokak gösterilerinin adam kaçırma ve suikast hadiselerini artırdığını ortaya koydu. AFDH; aktivistler, gazeteciler, sağlık görevlileri ve engelli kişiler de dâhil olmak üzere Irak güvenlik güçlerine tüm protestoculara karşı şiddet kullanmayı bırakması çağrısı yaptı. Geçtiğimiz hafta, resmi bir hükümet organı olan IHCHR de (Irak İnsan Hakları Yüksek Komisyonu) Ekim ayında hükümet karşıtı protestoların başlamasından bu yana 121 kişinin suikast ve kaçırılmaya teşebbüs ettiğini öne sürmüştü.

Şii milisler tehdit ediyor

Geçen yıl 8 Ekim'de Irak'ın güneydoğudaki Maysan eyaletinde Irak hükümetine bağlı silahlı Şii milisler tarafından kaçırılan oğlu Ali’den halen haber alamayan Jasib Hattab, iki çocuk sahibi oğlunun hükümetin yolsuzluklarına karşı sokak protestolarına katıldığı için kaçırıldığını söyledi. Jasib “Oğlum insan hakları avukatı, sivil haklar aktivisti ve tutuklanan göstericilerin temsilcisi olarak görev yapıyordu. Daha önce Şii milislerden aktivist eylemlerini durdurmak için uyarılar almıştı. Kaçırıldığı günden beri oğlumun nerede olduğu veya kaderi hakkında hiçbir bilgim yok. Avukat sendikası yetkililerinden oğlumun akıbetini ortaya çıkarmalarını talep ettim ancak avukatlar ve yargı mensupları davadan kaçındılar. Hepsi Şii milis tehlikesinden dolayı susuyor” diye konuştu.

500’den fazla kişi öldürüldü

Kaybolma ve kaçırılmalardaki artış haftalarca süren protestolardan ve yetkililerin ilgili taraflara yönelik acımasız baskılarından sonra gerçekleşti. Protestolar 1 Ekim'de başladığından beri BM Irak Yardım Misyonu yaklaşık 500 protestocunun öldürüldüğünü ve 9.000 kişinin yaralandığını bildirdi. Irak İnsan Hakları Yüksek Komisyonu ve Uluslararası Af Örgütü'ne göre, en az 669 kişi öldü ve 25 bin kişi de yaralandı.