İPA'nın 'özel lise oranları devlet okullarını aştı' iddiasına MEB'den yanıt

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İstanbul Planlama Ajansınca (İPA) kentteki özel ve resmi lise oranlarıyla ilgili yayımlanan rapor ve buna dayandırılarak yapılan haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan açıklama;

"İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından yayımlanan ve son birkaç gündür kamuoyunu meşgul eden rapordaki, "İstanbul'da bulunan özel lise oranlarının devlet okullarını aştığı ve dolayısıyla fırsat eşitliğinin azaldığı"na dair haberler üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılarak kamuoyunun doğru bilgilendirilmesine gerek duyulmuştur.

Bahse konu haberlerde, "İstanbul'daki özel liselerin, okul sayısı toplamının yüzde 68,10'unu oluşturduğu ve buna rağmen bu özel okulların eğitime katkısının başarıyı artırmadığı" yönünde yanlış ve yanıltıcı içeriklere yer verilmiştir. Söz konusu rapor ve buna dayandırılarak yapılan haberler gerçeği yansıtmamaktadır.

İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü olarak, eğitimde fırsat ve imkân eşitliğini ön planda tutarak, çocuklarımızın bütüncül gelişimlerini çok yönlü şekilde desteklemeye büyük bir titizlikle devam ediyoruz. 2024-2025 eğitim öğretim yılı itibarıyla İstanbul'da ilkokul düzeyinde 1.609 kurum bulunmakta olup bu kurumların 1.067'si resmî, 542'si ise özel okul olup özel ilkokulların toplam ilkokullar içindeki oranı %32.86'dır. Özel okullarda eğitim gören öğrencilerin toplam oranı ise %9.55'tir.

Lise düzeyindeki toplam 1.682 kurumun 665'i özel okul, 1.017'si ise resmî okullardan oluşmaktadır. İstanbul genelindeki özel lise oranı toplam lise içinde % 39.5 olup eğitim öğretim gören öğrenci oranı ise %15.49'dur.

Bu bilgiler ışığında, varlık amaçları velilerimize daha fazla seçenek sunmak olan özel okulların İstanbul'daki genel eğitim politikalarının odağını etkilemediğini ve eğitime erişimde fırsat ve imkân eşitliğinin il müdürlüğümüzce daima gözetildiğini belirtmek isteriz.

Sonuç olarak, resmî kaynaklarca teyit edilmemiş bilgi ve asılsız haberlere itibar edilmemesi gerekliliğinin bir kez daha altını çiziyor ve İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğü olarak evlatlarımızın geleceğini en iyi şekilde inşa etmek için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."