İnternetten gençliğe tuzak: ''Periscope''

En az Facebook ve Twitter kadar ilgi çeken ve kullanıcılar arasında hızla yaygınlaşan ama diğer sosyal platformlardan çok daha büyük bir tehlike arz eden Periscope''ta yaşananlar rezilliğin ötesinde.Üstelik bu platformu 7''den 70''e merak eden ve etmeyen herkes kullanabiliyor. Küçük çocuklarında dahil olduğu bu sitede ahlak kuralları hiçe sayılıyor ve haberi olmayan anne babaların çocukları bu uygulamada tuzağa kendiliğinden düşüyor.

ÖZEL HABER: ÖZLEM DOĞAN

milat.ozlem@gmail.com

İnternetin hızla hayatımıza girmesi, sosyal paylaşım sitelerinde insanların birbirine çok çabuk ulaşıyor olması beraberinde büyük tehlikeleri de getirdi. Facebook, Twitter ve İnstagram'dan sonra kullanıcılar arasında oldukça yaygın hale gelen 'Periscope'daki tehlike, insan psikolojisi üzerinde büyük manevi hasarlar açabilecek nitelikte. Kullanıcıların şahit olduğu, canlı yayınlarda yaşanan rezaletlerin ayyuka çıktığı bu sosyal platformda olan biteni sizler için araştırdım.

Ahlaksızlık tuzağı 'Periscope' nedir?

Twitter, kullanıcılarına canlı yayın yapma imkanı sağlayan Periscope'u, ilk etapta iOS platformuna sunmuş ve kısa süre önce de Android'e gelmişti. Android platformuna gelmesinden sonra kullanıcı sayısı bir anda tavan yapan Periscope Twitter'ın internet üzerinden canlı yayın yapmasını sağlayan sosyal bir platform. Periscope üzerinden yapılan canlı yayınlar android telefonu olan tüm kullanıcılar tarafından izlenebiliyor ve bu kullanıcılar da canlı yayın açabiliyor. Üstelik bu uygulamanın hiçbir yasal yaptırımı yok. Twitter hesabı olan küçük yaşta bir çocuktan yaşlı bir bireye kadar herkes istediği an istediği yerde, kendini seyirci kullanıcılara ifşa edebiliyor.

Küçücük çocuklar Periscope'da taciz ediliyor

Araştırma için açtığım sahte hesabımla Periscope'da bir gün 13 yaşında küçük bir kız çocuğu canlı yayın açtı. Yaşına uygun olmayan bir ses tonuyla konuşurken onu izleyen yirmili yaşlardaki erkek kullanıcılar soyunması için ısrar ediyorlardı. Küçük kıza bu ortamın onun için uygun olmadığını ifade ettiysem de kendisinden, 'işine gelmediyse çık seyretme' cevabı aldım. Maalesef anne ve babaların çoğu çocuklarının telefon başında hiç tanımadıkları insanlara kamera açtığını ve daha acısı vücutlarını teşhir ettiklerini bilmiyor.

Öğrenci evleri canlı yayında

17-26 yaş arası bay ve bayanların aralarında bulunduğu öğrenci evlerinde yaşanan rezaletler canlı yayında bu uygulamada sergileniyor. Bin kalp atarsanız şuramı buramı açacağım başlıklarına gelen kullanıcıların iğrenç isteklerine cevap verip çırılçıplak soyunan genç kızların çoğu üniversite öğrencisi. Bununla birlikte aynı rezilliğe erkeklerde imza atıyor. Bazı yayınlarda ise Türk halkının ahlak yapısına ters düşen görüntüler ifşa ediliyor. Özellikle 'karımı sizler için görüntülüyorum' başlığı altında uyuyan eşini uygunsuz bir biçimde görüntüleyip izleyicilere seyrettiren ve bunun karşılığında kullanıcılardan beğeni (kalp) isteyen kocanın ahlaki yapısına hayret etmemek mümkün değil.

Canlı yayında esrar içiyorlar

Canlı yayınların yüzde 80'inde içki içiliyor. Kullanımı ve satışı yasak olan esrar ise elden ele arkadaşlar arasında dolaştırılıp izleyicilere kafa bulmanın ne kadar harika olduğunu anlatılıyor. Üstelik bu yayınları yapan gençler aile çocukları. Bu durum karşısında kimse tepki vermediği gibi 'ohh iç, senin kafaya bende sahip olmak isterdim' yazanlarda bu toplumun insanları.

Yasalar derhal harekete geçmeli

Bu uygulamadaki en büyük tehlike; küçük yaşta kızların kendisinden büyük ablalarına özenip soyunarak kamera karşısına geçmesi ve binlerce takipçinin arzularına göre bu yayında hareketler yapması. Ebeveynler çocuklarının telefonunda bu uygulamayı kullanıp kullanmadığını mutlaka kontrol etmeli. Ayrıca yasalarla bu uygulamaya büyük sınırlamalar getirilmesi de en önemli nokta.