İnternette kirlilik

Gezi Parkı olaylarının bir anlamda resmi iletişim aracı olan sosyal medya, sağladığı enformasyonun yanı sıra dezenformasyonu ile de tartışmaların odağına oturdu.

Gezi Parkı olaylarının başlamasıyla kullanıcı sayısı ve farkındalığı artan sosyal medya ile ilgili açıklama yapan iletişimci ve sosyal medya uzmanı Serhat Ayan, internet üstünde insanları kandırmak için kasten hazırlanmış yanlış bilgileri paylaşmanın hem vicdan azabı yarattığını hem de hukuki sorunlar doğurduğunu söyledi.

Dünyanın herhangi bir yerinde yaralanmış bir çocuğun fotoğrafının Türkiye'de olmuş gibi yayılabildiğine işaret eden Ayan, fotoğrafların Google'ın resim arama motorunda test edilebileceğini ifade etti.

Ayan, şu önerilerde bulundu: "Diyelim ki internet üstünden bir resim buldunuz ve bunun gerçek olup olmadığını kontrol etmek istiyorsunuz. images.google.com adresine giderek buradaki arama bölümündeki fotoğraf makinesi imajına tıklayın. İndirdiğiniz resmi buraya yükleyerek internette benzerlerini taratın. Eğer bu resim daha önceki tarihlerde de yüklenmişse o zaman gerçek olmadığı aşikardır.

Aynı şekilde internette dolaşan bazı kaynaklar, bir sitede bir yazının bulunduğunu dile getirebilirler. O sitede, o yazının olup olmadığını anlamanın en kolay yollarından biri ise Google'ın gelişmiş arama seçeneklerini kullanmaktır. Gelişmiş arama seçeneklerinde sadece verilen adres içinde arama gerçekleştirildiğinde o sitede o yazının çıkıp çıkmadığı belli olur"