İnsanlık onuru çiğnendi

Hukukta oluşturulan kara delikler karşısında yaptıkları her şeyin adeta dipsiz bir kuyuya düştüğünü söyleyen Mavi Marmara avukatlarından Gülden Sönmez, "Mısır'da yalnızca özgürlük isteyen 529 kişiye idam cezası verildi. Mağdur Muhammed Biltaci hapiste, kızı Esma ise artık yaşamıyor" dedi.

Özlem DOĞAN/İSTANBUL

Fatih Ali Emiri Kültür Merkezinde Türk ve dünya medyasında uzun süre gündemden düşmeyen Mavi Marmara katliamı ile alakalı önemli bir panel düzenlendi. Dün görülen 5. Mavi Marmara duruşması öncesinde gerçekleştirilen Marmara'nın Adalet Arayışı" adlı panele İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Furkan Doğan'ın babası Ahmet Doğan, İbrahim Bilgen'in oğlu İsmail Bilgen, Gazze Özgürlük Filosu organizatörleri İsveç asıllı İsrailli aktivist Dror Feiler ve Yunanistan'dan Greta K. Berlin katıldı.

Daha ne bekleniyor?

İHH başkanı Bülent Yıldırım, İsrail'in Mavi Marmara'nın unutulacağını düşündüğünü ama öyle olmadığını belirterek "çünkü biz üzerine gittik. Davayı açana kadar adeta kan kustuk. Nihayet dava açıldı ve Filistin'e umut olduk" diye konuştu. Tazminat davalarının reddedilebileceğini ama ceza davalarının asla kapanamayacağını kaydeden Yıldırım, "Davayı istediğiniz kadar uzatın. Bu bizim işimize gelir. İsrail'in zalimliği böylelikle gündemde tutuyoruz. Daha ilk duruşmada yakalama kararı çıkmalıydı. İsrail'in suçlu olduğunu kabul etmeleri için hakimler daha neyi bekliyor" şeklinde konuştu.

Mavi Marmara bizim için bir onurdur

Şehit Furkan Doğan'ın Babası Ahmet Doğan, Furkan'ın gemiyle gitmek istediğinde bunun sıradan bir yardım organizasyonu olacağını düşündükleri için "evet" dediklerini belirterek "Mavi Marmara bizim için bir onurdur. Büyük bir sorumluluk var üzerimizde. İnşallah sonunda başaracağımızı, geç de olsa adaletin yerini bulacağına inanıyorum" diye konuştu.

Mavi Marmara davasının bütün dünyanın davası haline geldiğinin altını çizen Avukat Ramazan Arıtürk'ten sonra söz alan Yrd. Doç. Dr. Ali Emrah Bozbayındır, Mavi Marmara'da yaşananların insanlığa karşı hak ihlali ve uluslararası bir suç olduğunu ifade ederek "İşkence, öldürme, yağmalama, kötü davranma, gerçekleştirilen hırsızlıklar savcılar tarafından dikkate alınmalıdır. Bu saydıklarımız bir insani yardım filosuna karşı gerçekleştirildi ve bu çerçevedeki bir dava olarak düşünülmelidir" dedi.

Fransız Avukat Gilles Dever henüz İsrail yokken 1920'lerden beri Filistin'in olduğunu vurgulayarak "hangi şirketler Gazze işgalinden fayda sağlıyor? Bunun mutlaka araştırılması lazım" diye konuştu.

Esma artık yaşamıyor!

Avukat Gülden Sönmez ise iki büyük dünya savaşında ağır kayıplar veren insanoğlunun hala ne tarafa dönerse yine kan ve gözyaşlarıyla karşılaştığını ifade ederek "Filistin'le karşılaştırıldığı zaman Mavi Marmara küçük bir cüz. Bizim gemimiz işgal edildi. Onların yıllardır toprağı, canı ve malı işgal ediliyor" şeklinde konuştu. "Hukukta kara delikler oluşturdular" diyen Sönmez, Mısır'da yalnızca özgürlük isteyen 529 kişiye idam cezası verildi. Ayrıca Mısır'daki hapishanelerde birçok hukukçu da tutulmaya devam ediliyor. Muhammed Biltaci hapiste, kızı Esma ise artık yaşamıyor" ifadelerini kullandı.