İnsan suresinin faziletleri nelerdir?

İnsan suresini okumanın faydaları nelerdir? İnsan suresini okuyan kötü ahlaktan kurtulur. Kaza ve beladan korunur. İşte İnsan suresinin faziletleri...

İnsan suresini okumanın faydaları nelerdir? İnsan suresini okuyan kötü ahlaktan kurtulur. Kaza ve beladan korunur. İşte İnsan suresinin faziletleri...

Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: "Her kim İnsan suresini (vird olarak) okursa, onun Allah katındaki mükafatı cennet ve ipektir."(1)

70 defa okuyan kimse, kötü ahlaktan kurtulur. Allah Dostlarının zümresine nail olur, manevi yönden yükselir.

Kaza ve belalardan korunmak için 7 kere okunur.

İnsan Suresinin Önemi ve Hikmeti

İnsan suresi genel anlamda, insanın yaratılışı hususunun anlaşılmasına ve yaratılışındaki hikmeti kavramasına çağrı niteliğinde bir suredir.

Sure, insanın yaratılış amacının imtihan olduğunu bildirir.

Sure insanın;

kendisine bahşedilenlerin hikmetlerini kavramasını, Allah Teala’yı (c.c.) tanımasını ve O’na şükretmesini, cehennem azabından sakınmasını ve ahiretteki nimetleri elde etmesinin bağlı olduğu erdemli davranışları anlamasını sağlar.

İnsan suresinde Allah (c.c.) kullarına imtihan olduğunu bildirirken, imtihanın özgürlüğü, iradeyi ve bilgiyi gerektirdiğini ve insanın da bu donanımlarla yaratıldığını anlatır. İnsanlar bilgi ve özgürlüğe ulaşabileceği zihni ve psikolojik kabiliyetlerle ve duyularla yaratılmıştır.

Eğer insan kendisine bahşedilen irade ve aklı kötülük yönünde kullanırsa, ahiret hayatında karşılaşacağı cezalar anlatılmıştır. İradelerini iyilik yönünde kullanan ve bu sebeple “ebrâr” diye nitelenen müminlerin ise cennetle mükafatlandırılacağı bildirilir.

Ebrar insan tanımı, sözünde duran, uhrevi sorumluluk bilincine sahip olan, muhtaçları doyurarak onlardan maddi manevi herhangi bir karşılık beklemeksizin, her eylemini Allah (c.c.) rızası için gerçekleştiren insan şeklindedir. Burada insana İslamiyet’teki bu ahlaki emirlerin şartsız olduğu da anlatıl maktadır. İslam ahlakı apaçıktır. Allah (c.c.) insanoğluna hangi davranışlarla doğru ahlak üzere yaşayacağını ve İslam ahlakını yaşamanın bir Müslümanın görevi olduğunu bildirir.

İnsan, yaratılışındaki üstünlük sayesinde ve vahyin aydınlatmasıyla doğru yolu bulma imkanına sahiptir. İnsan suresinde kullara, sahip oldukları aklı şükür yolunda mı nankörlük yolunda mı kullanacaklarının kendilerine bağlı olduğu belirtilmiştir.

Allah’ı (c.c.) tanıyıp onun hikmetlerini kavramak insanın elindedir. Şükür ve erdemli davranış da nankörlük de yine insanın elindedir.

İnsanların doğru yola çağrıldığı ve erdemli davranışlar sergileyerek Allah’ı (c.c.) tanımalarının onların hayrına olacağını bildirdiği surede, insanın sorumluluğu ve bunun için gerekli olan irade özgürlüğü net ve açık bir dille anlatılmıştır.

İnsan suresi, yeniden dirilmenin kesinliği vurgulayan ve yine ahiret hayatından bahseden bir önceki sure Kıyame suresinin tamamlayıcısı gibidir.

Resulullah’ın (s.a.v.) bazı zamanlarda, Cuma günleri sabah namazlarında Secde ve İnsan surelerini okuduğu rivayet olunur.

(Buhârî, “Cum’a”, 10; Müslim, “Cum’a”, 64, 65),

Bir başka hadis-i şerifte ise Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v.);

Cuma günleri sabah namazının bir rekatında Kıyâme ve İnsân sûrelerini okuduğu rivayet edilmektedir.

(Ebû Dâvûd, “Ramażân”, 9)